Stran, ki je bila umaknjena in nato znova prikazana. Foto: Facebook
Stran, ki je bila umaknjena in nato znova prikazana. Foto: Facebook

Župan mesta s 5000 prebivalci v departmaju Moselle ob meji z Luksemburgom in Nemčijo je pojasnil, da so jih sredi marca obvestili, da je stran zaradi kršenja pogojev uporabe, ki se nanašajo na Facebookove strani, umaknjena.

"Ime našega mesta je bilo očitno žrtev slabe interpretacije," je dejal Benoît Kieffer, ki je tudi okrcal metode podjetja, uporabljane za nadzor vsebine. "Kar se je zgodilo mestu Bitche, ponazarja, kako nezadostna in omejena so lahko orodja, ki ne morejo nadomestiti človeškega dejavnika," je dejal. Bitch namreč v angleščini pomeni žaljivko, saj se v slengu uporablja kot "psica oz. prasica".

Francoski Bitche je po umiku strani ustvaril novo z imenom Mairie 57230, v kateri so uporabili poštno kodo mesta, hkrati pa so se pritožili pri Facebooku.

Kieffer je povedal, da ga je nato osebno poklical predsednik francoske izpostave in se mu opravičil, stran so nemudoma vrnili, župan pa je tako njega kot ustanovitelja tega priljubljenega družbenega omrežja Marka Zuckerberga povabil na obisk v Bitche, poroča BBC.

Po tem dogodku se je še eno mestece v regiji odločilo za ukrepanje. Profil Rohrbach-lès-Bitche so preimenovali v Ville de Rohrbach. "Facebook očitno preži na izraz, povezan z Bitche ... sami si predstavljajte, zakaj ...," so mestne oblasti razložile svojo potezo.