Gene Paul se je odločil, da inštrument ponudi na dražbi. Foto: Reuters
Gene Paul se je odločil, da inštrument ponudi na dražbi. Foto: Reuters

Gene Paul se je s Tomom Doylom, ki je z Les Paulom dolga leta tudi sodeloval, odločil, da bo očetovo originalno kitaro Gibson, uresničitev Lesovih sanj, ki je služila kot proizvodni model, dal na dražbo. "To je bila za mojega očeta najbolj zgodovinsko pomembna, dragocena in pomembna kitara, njegov največji dosežek," je poudaril sin pokojnega inovatorja. "Ta kitara uteleša njegovo neskončno strast, ki je ustvarila najbolj ikonični inštrument v popularni kulturi," je še povzel Kerry Keani iz dražbene hiše.

Njen vzdevek je Številka ena. Foto: Reuters
Njen vzdevek je Številka ena. Foto: Reuters

Dražbena hiša Christie's bo instrument, ki naj bi do glasbenikove smrti leta 2009 ostala eden izmed njegovih največjih dragocenosti, v New Yorku pod dražbeno kladivce dala 13. oktobra. Njegovo vrednost so ocenili na med 100.000 in 150.000 ameriških dolarjev (med okoli 86.200 in 130.000 evrov).

Model kitare je spremenil rokenrol

Lester William Polsfuss, znan kot Les Paul, je bil v 40. in 50. letih prejšnjega stoletja uspešen glasbenik, veliko časa pa je posvečal tudi izumom na področju glasbene produkcije. Eden izmed najpomembnejših dosežkov njegovega življenja je bila izpopolnitev modela električne kitare. Prvo električno kitaro s trdim telesom je ustvaril v sodelovanju z ameriškim izdelovalcem kitar Gibson.

Ta je Paulu kitaro Gibson Les Paul Goldtop podaril leta 1952, po desetih letih izboljševanja koncepta, kljub zadovoljstvu, pa je Les še naprej stremel k spremembam. Tako imenovana Številka ena (Number One) je bila prva kitara, ki je zadostila visokim standardom Paula, pozneje pa je močno vplivala tudi na glasbenike rokenrola. "Rokenrol kitaristi na začetku 60. let prejšnjega stoletja so ugotovili, da je to popoln rokenrol stroj," je še dejal sin. Gibson Les Paul kitare so poleg drugih uporabljali tudi kitaristi, kot so Slash, Jimmy Page, Paul McCartney in Eric Clapton.