Priljubljena rasa iz serije Zvezdne steze je dobila tudi svojo parodijo z glasbeno podlago PSY-jeve uspešnice Gangnam Style. Foto: YouTube
Priljubljena rasa iz serije Zvezdne steze je dobila tudi svojo parodijo z glasbeno podlago PSY-jeve uspešnice Gangnam Style. Foto: YouTube
Zvezdne steze
Klingonščina je zasvojila oboževalce Zvezdnih stez. Foto: EPA

Vedno več je povpraševanja po učenju jezika Klingoncev.

A ne le želje po učenju jezika, v zadnjem času doživlja izmišljena kultura preporod. Pred kratkim je izšla nova knjiga o klingonski vesoljski ladji Bird of Prey. Na spletu pa se je tudi pojavila parodija na Gangnam Style, ki razkriva zabavno stran Klingoncev - sicer izmišljene bojevniške rase iz Zvezdnih stez.

"Klingonci so veliki, močni možakarji in tudi zabavni. Zato se je zanimivo obnašati kot Klingonec," je izjavil Mark Okrand, sicer stvaritelj klingonskega jezika. Prav on je tudi naredil prvi klingonski slovar leta 1985 - kot tudi vulkansko in romulansko narečje za film Zvezdne steze iz leta 2009. Toda nobeden izmed jezikov v seriji ni tako prepričal oboževalcev kot klingonščina.

Četudi je govor o malem slovarju, ki vsebuje od 2.000 do 3.000 besed, klingonščina postaja najbolj razširjeni izmišljeni jezik na svetu. Vsaj po podatkih Guinnessove knjige rekordov. Pretekli mesec se je celo en švedski par poročil na klingonski slovesnosti, sicer v sklopu konvencije Zvezdnih stez v Londonu.

Klingonščina v vseh porah popkulture
Poleg slovarja obstaja tudi klingonski jezikovni inštitut. V klingonščino pa sta prevedena tudi Shakespearjev Hamlet in Mormonova knjiga. Še več. Obstaja tudi klingonska različica monopolija. Jezik pa je našel svoje mesto tudi v nizozemski operi, kjer se je v izmišljenem jeziku prepevalo.