Za božička in druge dobre može velja izjema pri potovanjih. Foto: EPA
Za božička in druge dobre može velja izjema pri potovanjih. Foto: EPA

Maria Van Kerkhove iz Svetovne zdravstvene organizacije je na ponedeljkovi konferenci poudarila, da je Božiček – čeprav je starejši in s tem spada v ogroženo populacijo zaradi novega koronavirusa oz. bolezni covid-19 – proti novemu koronavirusu odporen. "Z njim smo imeli priložnost na kratko poklepetati. Trenutno je zelo zaposlen, tako kot tudi gospa Božičkova, a je zdrav," je zagotovila predstavnica WHO-ja.

Ob tem je Maria Van Kerkhove poudarila, da je bila organizacija od več voditeljev držav obveščena, da bodo sprostili ukrepe za zajezitev epidemije, ko gre za Božička, oziroma so ga dodali na seznam izjem. "Tako mu bo torej dovoljeno vstopiti v zračni prostor in ga zapustiti brez obvezne karantene, kar mu bo omogočilo obdarovanje otrok po vsem svetu," je še dejala in dodala, da je bojazen, da Božiček otrok ne bi obiskal, odveč.

Poudarila pa je, da je kljub vsemu nujno vzdrževanje razdalje – tako med Božičkom in otroki kot sicer.

Že pred dnevi je sicer tiskovni predstavnik nemškega predsedovanja Svetu EU-ja Sebastian Fischer na Twitterju sporočil, da so se države članice EU-ja strinjale, da za Božička in druge dobre može veljajo izjeme pri potovanjih. "Dobra novica: Države članice EU-ja so se strinjale, da je Božiček nujni delavec, za katerega veljajo izjeme potovalnih omejitev. S tem je rešen božič za milijone otrok v Evropski uniji," je zapisal in dodal, da izjeme veljajo tudi za vse lokalne dobre može, kot so dedek Mraz, Ježišek, Christkind in drugi.