Z današnjo nedeljo se začenja adventni čas, ki predstavlja pripravo na božič – drugi največji krščanski praznik. Foto: BoBo
Z današnjo nedeljo se začenja adventni čas, ki predstavlja pripravo na božič – drugi največji krščanski praznik. Foto: BoBo

Z adventnim časom v Katoliški cerkvi začenjajo novo cerkveno leto in neposredno pripravo na božič, ko praznujejo Jezusovo rojstvo oz. njegov prihod.

Znamenje zunanje priprave na božič je adventni venec. Tradicionalno se pri nas v cerkvah in po domovih pripravljajo adventni venci s štirimi svečami, ki se postopno prižigajo vsako od štirih nedelj. Naraščanje luči simbolizira rast dobrega v življenju. Adventni venec je praviloma spleten iz rastlinja, sveče pa so lahko samo v vijoličasti ali beli barvi, so spomnili pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK).

Prva adventna nedelja

Papež Frančišek poziva k pozornosti do bližnjih

"Advent je čas, ko se spominjamo bližine Boga, ki se je spustil med nas," je po poročanju dopisnika RTV Slovenije iz Rima Janka Petrovca dejal papež Frančišek med mašo na prvo adventno nedeljo, ko znova ni maševal pri glavnem oltarju, temveč pod katedro svetega Petra, in sicer pred ozkim krogom vernikov in cerkvenih dostojanstvenikov. Z njim so somaševali novi kardinali, ki jih je imenoval dan prej. Papež je vernike posvaril pred otopelostjo, ki vodi v povprečnost in vseenost.

"V tem času nam bodo močno pomagale tri stvari," je dejal papež in dodal: "Več treznosti, spoštljiva in diskretna pozornost do bližnjih, ki morda potrebujejo pomoč, ter kakšen trenutek ob preprosti molitvi v družinskem krogu."

"Komur je vseeno, temu je vse videti enako in mu ni mar za sočloveka. Hitro se začne pritoževati, počuti se kot žrtev, vse okoli sebe pa vidi zarote. Zdi se, da je ta noč padla na številne od nas – so polni zahtev zase, za druge pa jih ne skrbi," je še povedal papež.

Prva adventna nedelja bo imela v Vatikanu slovenski konec, saj opolnoči pričakujejo prihod božičnega drevesa – tridesetmetrske smreke iz kočevskih gozdov, je še poročal Petrovec.

Prva adventna nedelja v Vatikanu

Škofje: Verniki naj letošnji advent namenijo izdelavi domačih jaslic

Letošnji adventni čas bo zaradi omejitev ob epidemiji novega koronavirusa za vernike precej drugačen kot po navadi. Škofje vabijo vse katoličane, da okrepijo molitev in vero znotraj svojih družin. Advent naj bo čas tihote, notranjega miru, molitve in spokojnosti, saj je samo tako mogoče resnično doživeti božične praznike, so navedli pri SŠK-ju.

Verniki naj, kot spodbujajo škofje, letošnji adventni čas med drugim namenijo izdelavi domačih jaslic. Te so sestavni in nepogrešljivi del slovenske kulturne dediščine, ki že več stoletij zaznamujejo praznovanje božiča. Škofje ljudi spodbujajo tudi, da se v adventnem času spomnijo na uboge, zapostavljene, bolne in osamljene ter s svojimi darovi podprejo delovanje dobrodelnih društev in ustanov.

Sklepno obdobje adventnega časa v Katoliški cerkvi začenjajo 17. decembra z božično osemdnevnico, ki predstavlja neposredno bogoslužno pripravo na božič.

Sveta maša, posnetek iz mariborske stolnice