Lutke je oblikoval Mike Leavitt. Foto: Reuters
Lutke je oblikoval Mike Leavitt. Foto: Reuters

Newyorško podjetje FCTRY je pred manj kot dvema tednoma na Kickstarteru, globalno najbolj priljubljeni platformi za množično financiranje raznolikih projektov, ustvarilo kampanjo za financiranje izdelave akcijskih figuric ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Jason Feinberg. Foto: Reuters
Jason Feinberg. Foto: Reuters

Prvoten cilj je bilo skupno zbrati 30.000 ameriških dolarjev (okoli 29.300 evrov), to pa jim je uspelo v zgolj treh urah. Akcija, ki sicer traja vse do petka, 12. avgusta, je do zdaj prejela že več kot 120.000 ameriških dolarjev (okoli 117.000 evrov).

Podjetje iz Brooklyna, ki se ukvarja z oblikovanjem tovrstnih figuric, bo tako 15-centimetrske plastične figurice ukrajinskega vodje, čigar domovina se že od februarja sooča z rusko invazijo, po vzoru glinenega prototipa množično ustvarjalo na Kitajskem. Lutke, ki jih je oblikoval umetnik iz Seattla Mike Leavitt, naj bi bile razposlane do marca.

"V kampanji smo ga uokvirili kot nepričakovanega junaka," je dejal Jason Feinberg, direktor podjetja, in dodal, da je 44-letni Zelenski najpopolnejši voditelj ta trenutek. "Je lik, ki neverjetno navdihuje. Ima resnično moč, ki se jo čuti, ampak je obenem skromna. Na nekakšen način predstavlja nasprotje vsega, kar smo do zdaj povezovali s politiko," je še poudaril.

Za vsako prodano figurico bo en ameriški dolar namenjen Ukrajini.