To je bilo leto, ko je Jordan s podjetjem Nike začel sodelovati pri ustvarjanju svoje znamke športnih oblačil in obutve. 1,47 milijona je največ, kar je kdo kdaj odštel za ponošene športne copate, poroča BBC.

Danes 58-letni Jordan velja za najboljšega igralca košarke v zgodovini tega športa. Večino svoje kariere je preživel v ekipi Chicago Bullsov, postal je svetovna ikona in pomagal dvigniti priljubljenost lige NBA po vsem svetu.

Jordan, ki se je upokojil leta 2003, je postal tudi prvi milijarder v zgodovini lige NBA.

Novi lastnik je znani zbiratelj

"Ta rekordni izkupiček za superge Jordan Nike Air Ships utrjuje položaj Michaela Jordana in franšize Air Jordan na tržišču športnih copat," je povedal podpredsednik dražbene hiše Sotheby's Brahm Wachter po nedeljski dražbi v Las Vegasu. Podpisane superge je kupil znani zbiratelj Nick Fiorella.

Pred dražbo so poznavalci ocenjevali, da bodo za športne copate iztržili med 1 in 1,5 milijona dolarjev.

Niso pa Jordanove najkice najdražje športne copate, kar so jih kdaj prodali. Ta rekord ima še vedno raper Kanye West, čigar prototip Nike Air Yeezy 1 je bil na zasebni dražbi aprila prodan za 1,8 milijona dolarjev. Superge sicer v zadnjih letih redno rušijo rekorde, zanimanje zanje je veliko tako med zasebnimi kupci kot med vodilnimi zbiratelji.