Pričakovana vrednost od prodaje na dražbi je milijon ameriških dolarjev, kar bi bil lahko po pisanju britanskega BBC najvišji znesek, ki bi ga na dražbi iztržili za par superg. Foto: EPA
Pričakovana vrednost od prodaje na dražbi je milijon ameriških dolarjev, kar bi bil lahko po pisanju britanskega BBC najvišji znesek, ki bi ga na dražbi iztržili za par superg. Foto: EPA

Vodja oddelka za poulično modo in sodobne zbirateljske predmete pri Sotheby's Brahm Wachter je po pisanju BBC-ja dejal, da so superge Kanyeja Westa, ki jih bodo ponudili na dražbi, ključne za razvoj franšize Yeezy, ki je postala ena najpomembnejših znamk superg v zgodovini. Na voljo bodo na zasebni dražbi, kar pomeni, da kupec in cena, za katero bodo čevlji na koncu prodani, ne bosta znana, z izjemo, če bo informacije razkril kupec sam.

Model Nike Air Yeezy 1 so v podjetju Nike razvili med letoma 2007 in 2009, ko so se prvič odločili sodelovati z osebnostjo, ki ni iz atletskih krogov. Kanye West je superge nosil med čustvenim nastopom na podelitvi grammyjev leta 2008, kjer je le nekaj mesecev po smrti matere zapel skladbi Stronger in Hey Mama. Nato so pri Nike na trg poslali omejeno izdajo modela Nike Air Yeezy 1, ki jim je leta 2012 sledil še model Air Yeezy 2.

A Kanye West se je leta 2013 odločil prekiniti sodelovanje s podjetjem Nike, ker naj bi bil njegov dobiček od prodaje superg prenizek. Leto pozneje je združil moči z Adidasom, kar se je izkazalo za odlično potezo, saj je poslovno sodelovanje med glasbenikom in priznanim podjetjem športne opreme po navedbah Forbesa prineslo 1,7 milijarde dolarjev dobička.

Superge so v zadnjih letih med predmeti na dražbah pridobile status vina ali nakita. Pri avkcijski hiši Sotheby's so prvo dražbo, ki je bila v celoti posvečena supergam, pripravili leta 2019.

Doslej so na dražbi za par tenisk iztržili največ 615.000 dolarjev, in sicer za par Nike Air Jordan 1s iz leta 1985. BBC pa dodaja, da ni znano, ali je za superge kdo odštel kaj več v zasebni prodaji. Za najdražje izdelane superge velja par Bicion and Mache Custom Kicks iz leta 2016, ki je bil okrašen z diamanti in safirji in je bil ocenjen na štiri milijone dolarjev, še navaja BBC.