Napadi so postajali pogostejši, zdravila niso več pomagala. Foto: EPA
Napadi so postajali pogostejši, zdravila niso več pomagala. Foto: EPA

Peking je leta 2008 Tajpeju podaril pando po imenu Tuan Tuan in njegovo partnerko za parjenje Juan Juan. Kombinacija njunih imen pomeni enotnost in vnovično snidenje. Par je postal v Tajvanu izjemno priljubljen, skotila sta se jima tudi dva mladiča.

Sorodna novica Tajvan povabil kitajske veterinarje, da ozdravijo priljubljenega pando

Panda Tuan Tuan, ki jo je Tajvanu pred 14 leti Kitajska namenila v znak takrat toplejših odnosov, pa je bil na žalost že od avgusta bolan. Poleti so veterinarji opazili, da je z njim nekaj narobe, saj je imel več napadov in postajal vse bolj nestabilen.

Slikanje je pokazalo poškodbo možganov. V živalskem vrtu so sumili, da gre za tumor in prejšnji mesec so zanj uvedli posebno oskrbo in z njo poskušali začasno ublažiti bolezenske znake. V zadnjih dneh mu pri napadih niso pomagala niti zdravila.

Dali so ga v anestezijo, da bi opravili novo CT-slikanje, nakar pa so se odločili, da 18-letnega pando "pustijo spati". Rezultati so namreč pokazali, da je njegovo stanje nepovratno in ne bi več mogel živeti kakovostnega življenja, ponovno prebujanje iz anestezije pa bi bilo zanj boleče in tvegano.

Njegovo slovo so pospremile številne objave oboževalcev na družbenih omrežjih. Med njimi je bil tudi tajpejski župan, ki se je pandi zahvalil, ker je "Tajvancem prinašal veselje in poskrbel, da je bil živalski vrt v Tajpeju bolj čudovit".

Poskušali so mu pomagati. Foto: EPA
Poskušali so mu pomagati. Foto: EPA

Tajvan bil izjema pri "izposoji" pand

Kitajska sicer že dolgo uporablja tako imenovano diplomacijo pand in darilo Tajvanu je tedaj obveljalo kot znak odobravanja predsedovanja takratnega Kitajski naklonjenega voditelja Ma Jing Džeouja.

Peking namreč pande tujim živalskim vrtovom le posoja. Ti morajo vrniti tudi morebitne mladiče. V primeru Tajvana so naredili izjemo. Od leta 2016 so sicer odnosi med Kitajsko in Tajvanom, ki ga Peking vidi kot del svojega ozemlja, znova bistveno hladnejši in med stranema trenutno ni nobenih uradnih stikov.