Tudi spretni tokrat odvetnik ni mogel pomagati Simpsonu. Foto: Reuters
Tudi spretni tokrat odvetnik ni mogel pomagati Simpsonu. Foto: Reuters
Po razsodbi
Simpsona so takoj po razsodbi odpeljali v pripor. Foto: Reuters
O.J. in Nicole Simoson
Leta 1995 sta Amerika in svet opazovala proces proti Simpsonu zaradi umora soproge kot najbolj razburljiv resničnostni šov. Foto: Reuters

61-letni Simpson, ki so ga leta 1995 na osuplost vseh spoznali za nedolžnega umora svoje žene Nicole in njenega ljubimca, bi zdaj lahko preživel preostanek svojega življenja v zaporu. Utrujen in mrk Simpson je težko vzdihnil, ko je sodni sluga prebral razsodbo.



Kraja ali jemanje svojega?
Padli zvezdnik ni kazal veliko čustev, ko so ga odvedli iz dvorane, njegova sestra Carmelita Durio pa je hlipala za njim. Od vsega začetka so Simpsonovi odvetniki trdili, da pri incidentu ni šlo za rop, temveč za poskus pridobitve spominkov, ki so mu jih ukradli. Obramba ga je skušala prikazati kot žrtev njegovih sodelavcev, ki so hoteli na hitro zaslužiti na račun Simpsonovega imena.

Tožilcev ni zanimalo, čigavi spominki so - še vedno je zločin jemati stvari s silo. Štirje drugi moški, vpleteni v zločin, so jo v zameno za pričevanje odnesli s pogojno kaznijo. Eden izmed njih je bil zvodnik, ki je pričal, da mu je Bog dejal, naj sprejme dogovor s tožilci.

Duhovi pretekosti
Sojenje sicer nikakor ni bilo lahko, saj je bila Simpsonova razvpita preteklost znova obujena. V posnetkih se je tako na primer slišalo hehetanje lasvegaške policije, češ kakšno smolo ima in če ga losangeleška policija ni mogla "zašiti", ga bodo pa oni.

Težave je predstavljala tudi izbira porotnikov, saj je kar polovica potencialnih izbrancev dejala, da bi moral biti Simpson obsojen umora. Sodnik jim je dal navodilo, da ne smejo vzeti v ozir preteklega primera.

"Neumnost ni zločin"
V zaključnem govoru je odvetnik Yale Galanter priznal, da, kar je Simpson naredil, da bi si povrnil svoje spominke, ni bilo prav. "A če si neumen in frustriran, še nisi kriminalec. Ta primer je dobil svoje življenje zaradi vpletenosti gospoda Simpsona. Vi to veste, jaz to vem. Vsak sostorilec, vsak človek, ki je imel pištolo, vsak človek, ki je imel prikrit motiv, vsak človek, ki je podpisal pogodbo za knjigo, vsak človek, ki je bil plačan, policija, tožilstvo, je le zainteresiran za eno stvar: gospoda Simpsona."

K. S.