Foto: Reuters
Foto: Reuters

Harryjeva knjiga z naslovom Rezerva (angl. Spare) je deležna veliko pozornosti, na Otoku pa predvsem kritik zaradi prinčevega obračunavanja s kraljevo družino, razkrivanja skrajno osebnih podrobnosti in nespametnega bahanja, kako je v Afganistanu ubil 25 talibanov. 38-letni princ v knjigi ne prizanese praktično nikomur, še posebej ostro se spravi na starejšega brata Williama, njegovo soprogo Kate, očeta, kralja Karla, in mačeho Camillo.

Harry, William in Charles na pogrebu princese Diane. Harry je bil takrat star 12 let. Foto: AP
Harry, William in Charles na pogrebu princese Diane. Harry je bil takrat star 12 let. Foto: AP

A to ni odvrnilo britanskih bralcev, da ne bi pohiteli v knjigarne, ki so se v Londonu ob dolgih vrstah kupcev v ta namen odprle že opolnoči. Ti so medijem povedali, da so po svojo izdajo knjige prišli, da bi lahko "iz prve roke" prebrali vse pohujšljive podrobnosti.

Knjiga je uradno izšla po skrajno kaotičnem lansiranju Rezerve z vrsto predčasnimi uhajanji odlomkov in španskim prevodom, ki se je "po pomoti" znašel na policah v Španiji prejšnji teden.

Prodajna uspešnica

Iz britanske prodajalne knjig Waterstones so sporočili, da so za Harryjevo knjigo, ki je prevedena v 16 jezikov, prejeli največ prednaročil v zadnjem desetletju, Rezerva pa je že na prvem mestu najbolj prodajanih knjig spletnega prodajalca Amazona.

V 410 straneh dolgem delu med drugim izvemo, kako je Harry izgubil nedolžnost s precej starejšo žensko na trati za neko pivnico, kako je užival mamila že kot najstnik, kako je v Camilli videl "zlobno mačeho", kako se ni mogel pomiriti s smrtjo svoje mame, princese Diane, zaradi česar je tudi sam z enako hitrostjo drvel po tistem usodnem pariškem tunelu.

Harry in Meghan sta se svojim uradnim vlogam odpovedala januarja 2020 in se odselila v Kalifornijo. Foto: Reuters
Harry in Meghan sta se svojim uradnim vlogam odpovedala januarja 2020 in se odselila v Kalifornijo. Foto: Reuters

Zamere do monarhije

Največ prostora pa Harry nameni zameram, uperjenim v monarhijo kot institucijo, in vlogo, ki jo v tej instituciji igra njegova družina. Tako razkrije, kako ga je William fizično napadel zaradi spora okoli Meghan, kako se Kate in Meghan nista prenašali ter kako je palača medijem "podtikala" zlonamerne zgodbe o Meghan.

Zanimivo pa je, da ko ga je v intervjuju za CNN Anderson Cooper v nedeljo vprašal, zakaj se ne odreče nazivu, če tako zameri monarhiji, je Harry, ki je za knjigo prejel 20 milijonov dolarjev (del tega naj bi šlo v dobrodelne namene), za pogodbo z Netflixom pa 100 milijonov, odgovoril le: "Le zakaj bi se, saj to ne bi spremenilo ničesar."

Harry: Še nikdar srečnejši

Harry je ob izidu knjige dal tudi intervju za revijo People, za katero je dejal, da je Rezerva "neolepšana pripoved o dobrem, slabem in vsem vmes". "Čeprav se zavedam, da se z večjim delom mojega življenja javnost ne more poistovetiti, pa mislim, da se večina tistih, ki ima brate ali sestre, lahko poistoveti z nenehnimi primerjavami. Moj brat in jaz pri tem nisva izjemi," je povedal.

In ne glede na to, da je imel velik kritik Harryja in Meghan, britanski voditelj Piers Morgan cinično pripombo, da Harry "definitivno ne izgleda kot moški, ki je končno pomirjen in srečen s svojim življenjem", princ vztraja, da se še nikdar ni bolje počutil. "Čutim, da sem točno, kjer bi moral biti in kjer bi moja družina morala biti. V nasprotnem primeru mislim, da te knjige ne bi mogel napisati," trdi Harry.

In kaj je bil njegov cilj s to knjigo? "Upal sem, da lahko s to knjigo spremenim svojo bolečino v nek smisel. Tako, da če lahko s tem, ko delim svoje izkušnje, nekomu pozitivno pomaga, si ne morem predstavljati večje nagrade."

Londonske knjigarne so zaradi navala na knjigo podaljšale obratovalne čase. Foto: Reuters
Londonske knjigarne so zaradi navala na knjigo podaljšale obratovalne čase. Foto: Reuters

Za zdaj ne Buckinghamska ne Kensingtonska palača knjige in navedb nista komentirali, kar je tudi sicer običajna drža pregovorno redkobesednega in zadržanega britanskega dvora.

Buckinghamska palača prekinila neposredne stike s Harryjem?

Royal Instablog navaja, da naj bi vsa komunikacija med "insitucijo" in zakoncema Sussex od zdaj dalje potekala samo še prek odvetniške pisarne, ki zastopa kraljevo družino. Harry naj bi tako izgubil vsako možnost neposrednega stika z bratom, očetom in celo njunimi pomočniki.

Precej bolj zgovorni pa so komentatorji, ki v britanskih medijih kar tekmujejo, kdo bo bolj okrcal odpadniškega princa, ki se je – bojda v iskanju zasebnosti in notranjega miru – z Otoka preselil v Kalifornijo, in njegovo ameriško soprogo.

Dianin butler: To ni Harry, kot sem ga poznal

V neštetih TV-oddajah so v zadnjih dneh spregovorili tako poznavalci monarhije, avtobiografi kraljeve družine in celo nekdanji dolgoletni butler princese Diane Paul Burrell, ki je za oddajo Good Morning Britain povedal, da bi bila pokojna princesa "zgrožena", če bi videla, kaj počne Harry in kako sta se brata odtujila.

Ob tem je poudaril, da ne glede na to, kako nezadovoljna je bila Diana v zakonu s Charlesom in kako je ljubila svobodo, je bila tudi velika zagovornica monarhije, ki da jo skuša zdaj Harry lastnoročno pokopati.

Burrell je med drugim povedal, da je bil Harry, kot ga je poznal, šaljiv, razposajen deček, ki si je bil izredno blizu z bratom, da pa to ni isti Harry, kot ga vidi zdaj. Razlog za spremembe je po njegovem mnenju Meghan in vpliv, ki ga ima nanj.

V prodajo prišli dolgo pričakovani spomini britanskega princa Harryja