Princ Harry (v ozadju) v knjigi spominov opisuje življenje v bratovi senci. Foto: EPA
Princ Harry (v ozadju) v knjigi spominov opisuje življenje v bratovi senci. Foto: EPA

Pred objavo spominov princa Harryja si zelo prizadevajo, da bi vsebino čim dlje obdržali v tajnosti, piše Slovenska tiskovna agencija (STA). Britanski The Times raven zaupnosti primerja s knjigami o čarovniku Harryju Potterju avtorice J. K. Rowling, ko so namenili več milijonov britanskih funtov za preprečitev uhajanja podatkov.

Britanski časnik Guardian se je kljub temu teden pred izidom dokopal do kopije knjige in javnosti postregel z nekaj podrobnostmi o fizičnem spopadu med bratoma Harryjem in Williamom pred štirimi leti.

Sorodna novica Prihaja sporna knjiga spominov princa Harryja - z ozadjem, zakaj je zapustil monarhijo

William je takrat obiskal Harryja na takratnem domu v hiši Nottingham Cottage, ker se je želel pogovoriti o "celotni katastrofi" odnosa Harryja in Meghan ter težavah z novinarji. Brata nista našla skupnega jezika, William naj bi Meghan označil za "težavno, nevljudno in nesramno" in "papagajsko ponavljal pripovedi medijev" o Harryjevi ameriški soprogi.

Prepir se je stopnjeval, dokler ni prestolonaslednik mlajšega brata "zgrabil za ovratnik, mu strgal verižico in ga podrl na tla". Harry naj bi ob tem utrpel tudi poškodbe hrbta, ko je padel na posodo za hranjenje psa. William naj bi nato želel, da ga Harry kot v otroštvu udari nazaj, nato pa se je skrušeno opravičil in odšel.

Odnosi med bratoma so že dalj časa precej napeti, zato sta bila na pogrebu kraljice Elizabete II. pod drobnogledom medijev. Foto: Reuters
Odnosi med bratoma so že dalj časa precej napeti, zato sta bila na pogrebu kraljice Elizabete II. pod drobnogledom medijev. Foto: Reuters

Pred objavo knjige: "Rad bi brata nazaj"

Objava podrobnosti iz zasebnega življenja članov kraljeve družine bo znova razburkala Buckinghamsko palačo. "Menim, da bo knjiga za kraljevo družino slabša, kot se pričakuje," je za The Times povedal neimenovani vir.

Pred izidom knjige 10. januarja bodo sicer še predvajali dva intervjuja, ki ju je Harry dal televizijskima postajama ITV in CBS. V njih je Harry bolj spravljiv: "Rad bi, da se oče vrne. Rad bi nazaj svojega brata," je dejal v odlomku, ki ga je britanska televizija ITV že objavila kot kratek napovednik pred nedeljskim pogovorom. Po objavi podrobnosti o prepirih in udarcih se sicer to zdi vse manj verjetno.

Vloga rezerve

Vojvoda susseški je avtobiografijo naslovil Spare (rezervni dedič), njegova vloga rezerve pa je rdeča nit knjige spominov. V prvih poglavjih tudi omeni, kako naj bi zdajšnji kralj Karel III. na dan Harryjevega rojstva princesi Diani dejal: "Čudovito! Dala si mi dediča in rezervo, moje delo je opravljeno."

38-letni Harry in 41-letna Meghan sta pred tremi leti zapustila ožji krog kraljeve družine in se preselila v ZDA. Intervjuji in javne obtožbe so njun razkol s kraljevo družino še poglobili. Nedavno sta Harry in Meghan poskrbela za razburjenje s šestdelno Netflixovo dokumentarno serijo, v kateri sta predstavila svojo plat zgodbe.