V Španiji bi morala Harryjeva avtobiografija, prevedena dobesedno kot
V Španiji bi morala Harryjeva avtobiografija, prevedena dobesedno kot "V senci", iziti 10. januarja, a je nekako na policah knjigarn končala že 5. januarja. Foto: Reuters

Harry v svoji dolgo napovedovani knjigi ne prizanese nikomur, kaj dosti pa za zaprtimi vrati palače ne pusti. Tako izvemo, da naj bi ga v enem od prepirov o Meghan njegov starejši brat princ William fizično napadel, oba z Williamom naj bi tudi moledovala očeta Charlesa, naj se ne poroči s Camillo, za katero se je Harry bal, da bo postala njegova "zlobna mačeha".

Harry med drugim razkrije svoje zadnje besede kraljici, kako je vedno na Williama gledal kot na nekakšnega največjega sovražnika in kako je izgubil nedolžnost za neko pivnico s precej starejšo žensko, ki je v njem videla "mladega žrebca".

Skratka, prav dosti zasebnega ne ostane, čeprav je, ko je Harry z Meghan zapustil Združeno kraljestvo in monarhijo, kot razlog navedel prav željo po – zasebnosti.

Kensingtonska in Buckinghamska palača knjige ne komentirata – in je najverjetneje tudi ne bosta –, so pa britanski mediji v četrtek kar tekmovali, kdo bo hitreje objavil na hitro iz španščine prevedene odlomke, potem ko je knjiga na police prišla pet dni pred načrtovano izdajo. Bojda "po pomoti".

Odnosi med Williamom in Harryjem so verjetno na tej točki skoraj nepopravljivo skrhani. Foto: Reuters
Odnosi med Williamom in Harryjem so verjetno na tej točki skoraj nepopravljivo skrhani. Foto: Reuters

Ubil "25 talibanov"

Kaj so torej glavna razkritja v knjigi "Rezerva"? Eno od njih, ki je malce razburilo celo Harryju in Meghan do zdaj naklonjene ameriške medije, je Harryjeva trditev, da sta bila William in Kate tista, ki sta ga spodbujala, da za zdaj že zloglasno zabavo v kostumih leta 2005 obleče nacistično uniformo.

"Mar res ne more niti za eno stvar prevzeti odgovornosti?" se sprašujejo pri Daily Beastu.

Danes 38-letni Harry razkrije tudi, kako je prvič vzel kokain pri 17 letih, mamila pa nato užil "še ob nekaj priložnostih", in kako je kot vojaški pilot v Afganistanu v letih 2012–2013 ubil 25 talibanov, česar pa se ni sramoval, saj jih ni videl zares kot ljudi, ampak "šahovske figure", ki jih je treba umakniti s šahovnice.

Dianino sporočilo iz onstranstva

Princ, ki je bil star 12 let v času smrti njegove mame, princese Diane leta 1997, v knjigi tudi opiše, kako neizmerno žalosten je bil po mamini smrti, stiska pa da je bila tako velika, da se je leta pozneje po pomoč obrnil k neki vedeževalki, ki mu je predala Dianino sporočilo iz onstranstva.

Harry in Meghan sta se poročila leta 2018 na veliki kraljevski slovesnosti,  januarja leta 2020 pa monarhijo in Otok zapustila. Foto: Reuters
Harry in Meghan sta se poročila leta 2018 na veliki kraljevski slovesnosti, januarja leta 2020 pa monarhijo in Otok zapustila. Foto: Reuters

"Tvoja mama pravi, da živiš življenje, ki ga sama ni mogla. Živiš življenje, ki bi si ga želela zate," mu je sporočila omenjena ženska.

V knjigi ni nobenih znakov, da bi si Harry zares želel sprave ali bil voljan sklepati kompromise s svojo družino in dvorom, zgolj kopica nepredelanih frustracij in obtožb, piše BBC.

Knjiga je izjemno osebna, Harryjevemu ostremu peresu pa ne uide nihče od najtesnejših družinskih članov, ne brat William, ne oče Charles, ne svakinja Kate, ne mačeha Camilla.

Najbolj na udaru sta William in Charles, pri čemer Harry trdi celo, da se je zdajšnji kralj Karel nekoč pošalil s Harryjem, da sploh ni jasno, ali je zares njegov oče. Pri tem se je nanašal na dolgoletne govorice, da naj bi bil rdečelasi Harry plod Dianinih skokov čez plot z njenim inštruktorjem jahanja Jamesom Hewittom.

Priljubljenost Harryja na rekordno nizki ravni

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na Otoku, kjer še vedno niso oprostili Harryju in Meghan zaradi njune Netflixove dokumentarne serije, objavljene prejšnji mesec, zdaj zaradi še precej ostrejše knjige besnijo, nekateri komentatorji se ne brzdajo niti malo in Harryja označujejo za podlega, omejenega, denarja željnega paglavca.

Mimogrede, Harry ima v sklopu promocije knjige za prihodnji teden napovedane tri večje televizijske intervjuje.

Priljubljenost Harryja, nekoč drugega najbolj priljubljenega člana kraljeve družine takoj za pokojno kraljico Elizabeto, je padla pod ničlo, kaj vse to pomeni za njegovo udeležbo na očetovem kronanju maja, pa trenutno ni jasno.

Palača je namreč do zdaj ubirala zelo diskreten, zadržan pristop, ko je šlo za ekscese Harryja in Meghan – razen tiste malce pikre pripombe kraljice v odgovor na intervju Harryja in Meghan z Oprah Winfrey, da "se spomini na določene dogodke lahko razlikujejo".