Harry je svojo družino že večkrat obtožil kolaboracije s sovražnikom, sedmo silo, vendar je tokrat prvič prst uperil v svojo mačeho, do zdaj je bolj namigoval na svojega očeta Karla in brata Williama. Foto: Reuters
Harry je svojo družino že večkrat obtožil kolaboracije s sovražnikom, sedmo silo, vendar je tokrat prvič prst uperil v svojo mačeho, do zdaj je bolj namigoval na svojega očeta Karla in brata Williama. Foto: Reuters

Že napovedniki za oba velika intervjuja pred izdajo knjige Rezerva so dajali slutiti, okoli česa se bosta vrtela pogovora – eden za britansko televizijsko mrežo ITV, v katerem je vojvodo Susseškega intervjuval dobri poznavalec kraljevih tem Tom Bradby, drugi pa za ameriški CBS, pri katerem je v svoji oddaji 60 Minutes Harryja spraševal znani televizijec Anderson Cooper.

Harry je v obeh pogovorih večinoma ponavljal že znane očitke na račun (pretežno britanskih) tabloidov, deloma pa s prstom pokazal tudi na svojo družino, ki da je sklenila pogodbo s hudičem, torej mediji. "Po mnogo, mnogo letih širjenja laži o meni in moji družini so namreč nekateri člani družine sklenili pogodbo s hudičem, da bi izboljšali svojo javno podobo," je tako med drugim dejal Harry in pozneje namignil, da je imel pri tem v mislih svojo mačeho Camillo, pa tudi svojega očeta, kralja Karla III.

Med vrsticami je Bradbyju zaupal, da se je veliko negativnih zgodb o njem in Meghan v medijih znašlo zato, da bi se javnost ukvarjala z njima, ne pa s prihodnjim kraljem in njegovo ženo. Kot je zatrdil, je to zanj pomenilo kapljo čez rob, zato se je, ker se je "bal za življenje", z ženo Meghan odločil za selitev čez lužo v upanju, da ju bodo mediji tam pustili pri miru. "Najbolj žalostno je, da so nekateri člani moje družine in ljudje, ki delajo zanje, sodelovali pri ustvarjanju tega konflikta," je še dodal. V intervjuju s Cooperjem pa je očetovo drugo ženo prikazal še v slabši luči. Kot je dejal, z bratom Williamom nista bila naklonjena zamisli, da bi se oče z njo poročil, saj "sta menila, da bi to povzročilo več slabega kot prineslo dobrega", vendar sta na koncu popustila, saj je to očeta osrečilo.

Harry z očetom in mačeho leta 2014. Camilla in Charles sta se poročila leta 2005, osem let po smrti princese Diane. Foto: EPA
Harry z očetom in mačeho leta 2014. Camilla in Charles sta se poročila leta 2005, osem let po smrti princese Diane. Foto: EPA

A celotna zgodba se za mlajše člane družine ni končala dobro, je zatrdil vojvoda Susseški. Camillo je namreč javnost dojemala kot "zlobnico" predvsem zaradi njene vloge pri razpadu očetovega zakona z Diano, zato je morala palača "izboljšati njeno podobo". "Vse skupaj je postalo nevarno zaradi vezi, ki jih je stkala z britanskim tiskom. Na obeh straneh je bila velika pripravljenost na izmenjavo informacij. In če je to družina, ki temelji na hierarhiji, ona pa je bodoča kraljica, je jasno, da bo za sabo puščala trupla," je še nadaljeval Harry. Na podoben način naj bi Harry Camillo opisal tudi v knjigi. Kot je razkril Cooper, je vojvoda med drugim zatrdil, da je bil "žrtvovan na Camillinem piarovskem oltarju".

V pogovoru tako z Bradbyjem kot s Cooperjem je vojvoda Suseški večkrat poudaril, da je sam pripravljen zgladiti nesoglasja s svojo družino, predvsem z očetom in bratom, vendar "sta zdaj na potezi onadva". "Vse se je začelo s tem, da so dnevno obveščali medije o moji ženi, jim posredovali laži, dokler nisva bila primorana zbežati iz najine domo..., moje domovine," pa je po poročanju Reutersa dodal v pogovoru s Cooperjem.

Cooperju je sicer priznal, da sta tako Camilla kot Williamova žena Catherine šli skozi podoben medijski pekel kot Meghan, a so bile okoliščine kljub vsemu drugačne. "Že samo dejstva, da je Američanka, igralka, ločena, temnopolta oz. mešane rase, s temnopolto materjo ... To so bili štirje veliki stereotipi, z njimi je bilo samo prilito olje na ogenj britanski medijski noriji," je povedal.

Anderson Cooper je Harryja povprašal tudi o smrti njegove matere Diane, o čemer se je med drugim razpisal v knjigi, pa tudi o nedavni smrti babice, kraljice Elizabete II. Ta je, kot je znano, umrla 8. septembra, ravno ko je bil Harry v Londonu. Kot je razložil, je bil na nekem dobrodelnem dogodku, ko je izvedel novico, da je babica na Škotskem pod zdravniškim nadzorom. "Vprašal sem brata, kakšni so njegovi načrti, kako bosta s Kate šla tja. In potem, nekaj ur pozneje ... Vsi člani družine, ki živijo v bližini Windsorja in Ascotta, so skupaj sedli na letalo, na letalo z 12, 14, mogoče s 16 sedeži ... Jaz nisem bil povabljen," je razkril ozadje ločenih poletov na Škotsko, kjer je Elizabeta še tisti dan (pred prihodom večine družine) umrla.

Vojvoda Susseški je v intervjujih med drugim opisal dogajanje ob smrti babice Elizabete II. Še bolj neprizanesljiv je bil do brata v knjigi, v kateri je podrobno opisal incident, med katerim ga je starejši brat fizično napadel, njegovo ženo Meghan pa označil za
Vojvoda Susseški je v intervjujih med drugim opisal dogajanje ob smrti babice Elizabete II. Še bolj neprizanesljiv je bil do brata v knjigi, v kateri je podrobno opisal incident, med katerim ga je starejši brat fizično napadel, njegovo ženo Meghan pa označil za "težavno, nevljudno in nesramno". Foto: EPA

V obeh pogovorih je Harry znova skušal osvetliti tudi razloge, zakaj se je odločil, da o svojem življenju napiše knjigo, čeprav je bil ravno umik v zasebnost njegov razlog za selitev. "38 let so mojo zgodbo razlagali drugi, jo načrtno obračali in popačili, zato se mi je zdelo, da je čas, da svojo zgodbo končno povem sam. Hvaležen sem, da sem to lahko storil, saj je navsezadnje to moja zgodba," je po navedbah CNN-a še dodal.

V nenavadnem preobratu je, zanimivo, Harry zanikal, da je kraljeva družina rasistična. Kot je znano, sta z Meghan v lanskem intervjuju z Oprah Winfrey med drugim kraljevo družino obtožila rasizma in namignila, da se je v času, ko je bila Meghan noseča s prvorojencem Archiejem, pojavilo vprašanje, "kako temna" bo njegova koža. zdaj pa je Harry - povsem nasprotno - zatrdil, da pri omenjenem pogovoru ni šlo za rasizem, ampak bolj za "nezavedne predsodke".

Buckinghamska palača kljub več intervjujem, v naslednjih dneh se jih obeta še kar nekaj, in številnim (bolj ali manj) šokantnim razkritjem v knjigi Spare – ta je, kot je znano, v Španiji "pomotoma" izšla pet dni prehitro – vztrajno molči. Po navedbah Sunday Timesa, ki se sklicuje na Williamovega "dobrega prijatelja", je valižanski princ ves iz sebe, vendar se na premnogo bratovih očitkov ne namerava odzvati "zaradi svoje družine in svoje domovine".

Po navedbah Reutersa je zanimanje večine Britancev za knjigo in številne Harryjeve intervjuje precej upadlo. Kot kažejo različne ankete, ljudje ostajajo pri svojih stališčih – bodisi verjamejo zgodbi Harryja in Meghan bodisi podpirajo Karla in Williama, zato vse kaže, da Harryjeva razkritja (kljub zloveščim napovedim) vendarle ne bodo zamajala temeljev Buckinghamske palače.

Britanski princ Harry še naprej razburja javnost