Foto: EPA
Foto: EPA

19-letnica je lani končala prvo stopnjo bolonjskega študija na UWC Atlantic Colllege v Walesu in bila skoraj sočasno sprejeta na magistrski program zahtevne belgijske vojaške akademije, kjer študira družbene in vojaške vede.

Za vpis je morala Elisabeth (kljub dejstvu, da bo vojski nekoč poveljevala) tako kot vsi ostali opraviti sprejemne teste, ki so sestavljeni iz sprejemnih izpitov za vojsko – ti vključujejo tudi telesno pripravljenost – in pisnih izpitov, na katerih se ocenjuje splošna razgledanost. Vsako leto na šoli v omenjeni program sprejmejo 150 študentov, ki jih ob koncu letnika poleg izpitov čaka še povsem "vojaško" preverjanje. Ob koncu prvega letnika se je tako Elisabeth s kolegi udeležila tridnevnega urjenja v centru za komandose,

A čeprav ni dvoma, da so si tudi njeni študijski kolegi "prislužili" kakšno fotografijo z urjenja, so bili fotografski objektivi gotovo usmerjeni pretežno na mlado prestolonaslednico. Vsaj tako bi lahko sodili na podlagi kopice fotografij, ki so jih v svet poslali prek fotografskih agencij.

Elisabeth, vojvodinja Brabantska, je najstarejša hčerka belgijskega kralja Filipa in kraljice Mathilde, ima pa še dva mlajša brata (Gabriela in Emmanuela) in sestro Eléonore. Ker je bila absolutna primogenitura v Belgiji uzakonjena šele desetletje pred njenim rojstvom, bo nekoč postala prva belgijska kraljica. Do zdaj so namreč na prestolu sedeli le moški.