Joe Biden in Bruce Springsteen. Foto: Reuters
Joe Biden in Bruce Springsteen. Foto: Reuters

Biden je že v tretjem letu svojega predsedniškega mandata, vendar medalj za umetnost in humanistiko doslej ni podelil zaradi pandemije covida-19. Je pa lani septembra med glasbenim dogodkom v Beli hiši predsednik ZDA presenetil Eltona Johna z nacionalno medaljo za humanistiko.

Predsednik ZDA je na torkovi podelitvi medalj povedal, kako pomembno je delo prejemnikov medalj, saj ohranjajo ameriško kulturo živo in spominjajo ljudi tudi na tista poglavja zgodovine, ki bi jih nekateri najraje pozabili. Tokratni prejemniki medalj delujejo na raznolikih področjih, med drugim so to ples, umetnost, oblikovanje, zgodovina, pa tudi glasba, pisanje in filantropija.

"Zaradi vas je država boljša, zaradi vas je boljši kraj," je zbranim dejal Biden. Dobitniki odlikovanj tokrat niso nastopili, je pa za razvedrilo poskrbel orkester ameriške mornarice, ki je izvedel Springsteenovi uspešnici Born to Run in Born in the U.S.A.

Predsednik je Louis-Dreyfus pospremil z odra. Foto: Reuters
Predsednik je Louis-Dreyfus pospremil z odra. Foto: Reuters

Prireditev je sicer minila v zelo sproščenem vzdušju. Julia Louis-Dreyfus je v šali omahnila pod težo, ko ji je predsednik okoli vratu obesil medaljo za umetnost. Springsteen je prišel v črni obleki, Biden pa ga je pohvalil za izjemen prispevek ameriški glasbi in za to, da je pač "The Boss".

Gladys Knight je Bidna tesno objela, od ponosa pa so žareli tudi drugi, med njimi voditeljica oddaje o ameriških Indijancih Jaclyn Smith in zgodovinar Earl Lewis, ki ustvarja kroniko temnopoltih Američanov.

Biden se je šalil, da odpre svojo omaro in v njej vedno najde eno od nagrajenk – modno oblikovalko Vero Wang. Prva dama Jill Biden včasih obleče kakšno njeno kreacijo. "Vaše obleke so vedno čudovite na moji ženi," je dejal predsednik ZDA.

Poleg že omenjenih so medaljo za umetnost med drugim dobili umetnica Judith Francisca Baca, pevec Jose Feliciano, poslovnež Fred Eychaner, slikar Antonio Martorell-Cardona, filmska producentka Joan Shigekawa, gledališče The Billie Holiday Theatre in The International Association of Blacks in Dance.