Samuel Ingham III, odvetnik Spearsove, je lanskega novembra vložil zahtevo, da se njenega očeta Jamieja Spearsa odstavi s položaja edinega skrbnika, ki mu omogoča popoln nadzor nad hčerkinim imetjem. 39-letnica naj bi se svojega očeta bala, želja pa je bila, da bi upravljanje premoženja v celoti pristalo v roki podjetja Bessemer Trust, ki se s tem posebno ukvarja.

Sorodna novica Britney Spears: Prisilna kontracepcija in orjaška žepnina očetu

Britney Spears je pred kratkim na sodišču med pričanjem delila pretresljive podrobnosti iz svojega življenja zaradi skrbništva nad njenim imetjem in zasebnim življenjem. Poudarila je, da gre za nasilno situacijo, zaradi katere je travmatizirana. Med drugim naj bi ji proti njeni volji vstavili maternični vložek, prisiljena naj bi bila jemati velike odmerke litija. Spearsova zadnjih 13 let ne more sama voziti avtomobila, trošiti lastnega denarja ali narekovati lastnega urnika, lahko pa objavlja svežo glasbo in nastopa na koncertih. Čeprav je oče po zaslišanju dejal, da jo pogreša in mu je žal, da tako trpi, naj bi po besedah Spearsove v nadzorovanju užival. Sama si je zaželela premora in konec skrbništva, poroča Guardian.

Čeprav je bil pred sprejetjem odločitve glede neobičajne ureditve pričakovan dolg pravni postopek, se je sodnica Brenda Penny že odločila. Tako je za zdaj zavrnila zahtevo, da bi ob imenovanju podjetja Bessemer Trust kot edinega upravitelja imetja Jamieja Spearsa s tega mesta takoj odstranili, odobrila pa je, da si skrbništvo oče, ki sicer od hčerinega premoženja za svojo vlogo prejema 16.000 ameriških dolarjev (okoli 13.000 evrov) plače mesečno, in podjetje delita. Sodišče je v istem dokumentu zapisalo še, da pevka ni sposobna sama voditi svojih financ, se upreti goljufiji in manipulaciji.

Oče odgovornosti ne prevzema

68-letnik je vložil dokumente, s katerimi je sodišče pozval, naj obtožbe glede prisilnega dela, jemanja zdravil in omejevanja osebnih pravic, ki jih je izrekla Spearsova, raziščejo.

"Lahko se izkaže, da so njene obtožbe resnične, v tem primeru bo sodišče iskalo rešitev, lahko pa se izkaže, da obtožbe ne držijo. V tem primeru pa bo sodišče nadaljevalo postopek v zvezi s skrbništvom. Ni sprejemljivo za sodišče ali skrbnika, da ne bi storil ničesar v zvezi s pričanjem gospe Spears," so dejali odvetniki s sodišča. Oče je zanikal, da je bil odgovoren za kakršno koli omejevanje hčerkinega zasebnega življenja, zanjo naj bi želel le najboljše. V njeno dobrobit naj bi tako leta 2012 tudi privolil v poroko z Britneyjinim nekdanjim menedžerjem Jasonom Trawickom, s katerim sta se razšla leto pozneje. Tokrat naj ne bi bil del pogovorov o hčerkinih željah glede poroke in širjenja družine – do leta 2019 je imel nadzor tudi nad njenim zasebnim življenjem in zdravjem, a je takrat zaradi bolezni s tega položaja odstopil.

Njegovo mesto je začasno prevzela Jodi Montgomery, Jamie Spears pa naj bi bil zaskrbljen glede prošnje, ki jo je podal Britneyjin odvetnik, naj se ta položaj spremeni v stalnega. Po mnenju očeta naj to ne bi bilo v skladu s hčerkinimi željami, saj se je z Montgomeryjevo domnevno sprla glede zdravniške oskrbe in drugih osebnih zadev. Lauriann Wright, odvetnica skrbnice pa je dejala, da je bila Montgomeryjeva vedno neutrudna zagovornica Britney in njene dobrobiti, na njeno odločitev za poroko ali družino pa naj skrbništvo ne bi nikoli imelo vpliva.

Pevka sicer ni vložila vloge, da bi skrbništvu v celoti naredila konec, saj naj ne bi vedela, da je to sploh mogoče. Zaradi dogovora je sicer primorana plačevati odvetnika, ki ga je določilo sodišče, in je z zastopanjem nje zaslužil že okoli 3 milijone ameriških dolarjev (okoli 2,5 milijona evrov).