Foto: Reuters
Foto: Reuters

To je bilo sploh prvič, da je Spearsova pričala na za javnost odprtem zaslišanju glede njene sporne ureditve, po kateri ima njen oče Jamie Spears nadzor nad njenimi financami, kariero in celo zasebnim življenjem. Kot je povedala, jo njen oče "100.000-odstotno" nadzira in si želi, da bi bilo tega konec.

"Travmatizirana sem. Samo želim si svoje življenje nazaj," je povedala. Sodišče je Jamieju Spearsu leta 2008, ko je bila Britney zaradi psihičnih težav sprejeta v psihiatrično bolnišnico, odobrilo nadzor nad osebnimi in poslovnimi posli njegove slavne hčerke. Skrbništvo poleg Spearsa vodi še odvetniška družba Montgomery.

Pred sodiščem so se zbrali številni Britneyjini podporniki, ki pozivajo k osvoboditvi pevke. Foto: AP
Pred sodiščem so se zbrali številni Britneyjini podporniki, ki pozivajo k osvoboditvi pevke. Foto: AP

Več let je javnost ugibala, kako se ob tem počuti Spearsova, njeni oboževalci pa v tem času pozivajo k "osvoboditvi" zvezdnice.

Sodnica losangeleškega višjega sodišča Brenda Penny se je Spearsovi zahvalila za njene "pogumne" besede, a razsodbe ni podala. Pričakuje se dolg pravni postopek, preden bo sprejeta kakršna koli odločitev glede njene neobičajne ureditve.

"Želim si takojšnji konec tega nasilnega skrbništva," je povedala Spearsova sodišču v čustvenem 20-minutnem nagovoru.

"Zaslužim si imeti svoje življenje, vse življenje sem delala. Zaslužim si imeti dve ali tri leta premora," je povedala.

Ne pustijo ji zanositi

Eno pretresljivejših razkritij pričanja je bilo, da se želi poročiti s svojim dolgoletnim fantom in imeti z njim otroka, a ji skrbništvo tega ne pusti, za nameček pa so ji proti njeni volji vstavili maternični vložek, da ne bi zanosila.

Foto: AP
Foto: AP

"V sebi imam diafragmo, zaradi katere ne morem zanositi, moji skrbniki pa mi ne pustijo do ginekologa, da bi mi jo odstranil," je razkrila.

Povedala je tudi, da je bila prisiljena jemati tako velike odmerke litija (običajno zdravilo za bipolarno motnjo), da se je počutila povsem omotično in nezmožno govoriti. "To skrbništvo mi povzroča precej več hudega kot dobrega," je zatrdila.

Njen oče, ki je ves čas vztrajal, da dobro skrbi za hčerkine finance, je po pričanju povedal, da mu je žal, da vidi Britney tako trpeti. Ona pa mu odgovarja, da bi moral v zapor zaradi vsega, kar prestaja.

Spearsova zadnjih 13 let tako ne more sama voziti avtomobila, ne more trošiti lastnega denarja ali narekovati lastnega urnika, čeprav lahko objavlja svežo glasbo in nastopa na koncertih. Jamie Spears medtem od hčerinega premoženja prejema 16.000 dolarjev plače mesečno za svojo vlogo v skrbništvu nad hčerko.