Klobčič skrivnosti okoli Britney Spears se vse bolj zapleta ... Foto: EPA
Klobčič skrivnosti okoli Britney Spears se vse bolj zapleta ... Foto: EPA

Dokumentarec Framing Britney Spears je delo New York Timesa, tako med poznavalci, Britneyjinimi oboževalci in imeni iz sveta zabave pa je naletel na zelo pozitiven odziv, piše BBC.

Izdelek se dotika dejstva, da je njen oče Jamie že od leta 2008 skrbnik hčerinega premoženja. Takrat, po precej javnem psihičnem zlomu, ga je sodišče določilo kot skrbnika, a Britney bi se že nekaj časa rada osamosvojila. Njen trud pa je na sodišču že večkrat naletel na gluha ušes, nazadnje novembra lani, ko je Britney izgubila sodni boj, s katerim je skušala doseči, da oče ne bi več imel nadzora nad njenim posestvom.

Njen odvetnik Samuel Ingham je tudi večkrat dejal, da se pevka svojega očeta boji in da ne namerava spet nastopati, dokler ima on vlogo skrbnika. Med sodno obravnavo je poudaril, da zvezdnica z očetom nima več nikakršnega "funkcionalnega odnosa" in da se že lep čas nista niti pogovarjala.

Britney na rdeči preprogi leta 2015. Danes je v javnosti praktično ni več videti. Foto: EPA
Britney na rdeči preprogi leta 2015. Danes je v javnosti praktično ni več videti. Foto: EPA

Očetova odvetnica na drugi strani poudarja, da je Jamie vedno želel samo najboljše za svojo hčerko, in poudarja, da oče in hči toliko časa nista govorila, saj je zvezdnici tako svetoval Ingham. Ob tem je dodala, da je imela zvezdnica ob očetovem prevzemu skrbništva odprtih za več deset milijonov dolarjev tožb, zaradi njegovega vodenja pa je njeno premoženje zdaj vredno 60 milijonov dolarjev.

Gibanje #FreeBritney

Zaradi vsega tega se je na družbenih omrežjih pojavilo celo gibanje #FreeBritney ("Osvobodimo Britney"), saj so mnogi njeni oboževalci prepričani, da Spearsovo nadzorujejo brez njene privolitve.

Prav tega vprašanja se dotakne tudi dokumentarec, ki odpira prostor za "širšo razpravo o ženskah, državnih uradih in travmah". "Dokumentarec pušča ob strani že tolikokrat videno predstavo o 'zmešani ženski', ampak se sprašuje, kaj se zgodi, ko se odprejo vrata in se prisluhne nenavadni, a popolnoma sposobni ženski, ki želi žeti sadove svojega trdega dela in preživljati čas s svojimi otroki," so zapisali pri NBC-ju. Dodali so, da dokumentarec odpira pot do tega, da začnemo drugače razmišljati in gledati na slavne ženske, ki so se zapletle v kočljive spolne in drugačne škandale, kot sta poleg Britney na primer še Monica Lewinsky in Paris Hilton. "Vprašajte se, ali ne gre pri odnosu do Britney za skupinsko krivdo vseh nas?"

V njem so se spomnili tudi njenih nastopov, ko je bila še otrok, pogovarjali so se z nekdanjim partnerjem, prav tako zvezdnikom Justinom Timberlakom, in pokazali posnetke iz različnih oddaj, v katerih so se pogosto norčevali iz nje.

Jamie Spears vse obtožbe zanika in trdi, da "hčerko brani pred ljudmi, ki imajo svoje interese, in tistimi, ki ji želijo škoditi". V dokumentarcu ni prikazana le zapletena zgodovina njenega skrbništva, ampak tudi, kako so se njeni najbližji v času njenega prebijanja med največje glasbene zvezde do nje obnašali.

Film so pozdravile tudi nekatere zvezdnice. Igralki Sarah Jessica Parker in Bettle Midler sta na družbenih omrežjih objavili slogan #FreeBritney, pevka Miley Cyrus pa je pred nastopom na Super Bowlu zaklicala: "Radi imamo Britney!"