V podporo popzvezdnici, ki je zadnje desetletje lahko počela le stvari, ki jih je ukazal oz. dovolil oče, se je oblikovalo tudi gibanje #FreeBritney. Foto: Reuters
V podporo popzvezdnici, ki je zadnje desetletje lahko počela le stvari, ki jih je ukazal oz. dovolil oče, se je oblikovalo tudi gibanje #FreeBritney. Foto: Reuters

V videu, ki ga je 30-letnica objavila na svojem profilu na Instagramu, je dejala, da pred sestrinim nedavnim pričanjem na sodišču ni hotela javno razpredati o Britneyjinem položaju, zdaj ko je to storila sestra, pa se je to spremenilo.

Zagotovila je, da devet let starejšo sestro "obožuje in podpira" že od rojstva in da ji želi le sreče. "Vseeno mi je, ali želi pobegniti v pragozd, ali sredi divjine vzgajati milijon otrok, ali pa se vrniti in znova osvojiti svet," je zatrdila in poudarila, da sestro podpira in jo bo tudi v prihodnje, ne glede na to, "ali gre za vprašanje skrbništva ali pa za to, da se bo preselila na Mars".

Po Britneyjinem nedavnem pričanju na sodišču, ko je prvič osebno opisala, pod kakšnim nadzorom živi – posebej presunljivi so bili opisi prisilne kontracepcije, nezmožnosti, da si sama izbere moža oz. se poroči, besede nima niti glede tega, kdaj in kje bo oz. ne bo nastopala –, so se namreč na celotno družino Spears, vključno z njeno sestro usule kritike, češ da od leta 2008, ko je nad pevko dobil popolno skrbništvo njen oče Jamie, molčijo, ker imajo od tega (finančne) koristi.

Sorodna novica Britney Spears: Prisilna kontracepcija in orjaška žepnina očetu

Jamie Lynn je zdaj zagotovila, da "nima česa izgubiti ali kaj pridobiti", če se status skrbništva nad sestro spremeni, a jo pri tem povsem podpira in je ponosna nanjo, ker je zbrala toliko moči, da je o tem spregovorila.

Jamie Spears se je sicer po hčerinem pričanju branil, da "mu je hudo", ko jo vidi tako trpeti, a Britneyjinih navedb o popolnem nadzoru nad njenim telesom (vključno s prisilno kontracepcijo), voljo, delom in seveda financami ni zanikal.

Čeprav je sodnica pohvalila njen pogum in izrazila sočutje do glasbenice, pa ni nujno, da bo uslišala njene prošnje, ob tem za Reuters pojasnjujejo pravni strokovnjaki. Ameriška sodišča namreč niso najbolj naklonjena odvzemu skrbništva zaradi strahu, da bi posameznik na novo pridobljeno svobodo "hitro izkoristil". "Ko je človek enkrat pod takim skrbništvom, se iz njega težko izvleče," je dejal priznani losangeleški odvetnik za družinsko pravo Christopher Melcher in dodal, da mora tožnik nedvoumno dokazati, da tako skrbništvo ni več potrebno.

Jamie Lynn Spears je zagotovila, da sestro podpira, a o tej temi do zdaj ni hotela javno govoriti, saj tudi sestra ni. Britney se je sicer pred dnevi na družbenih omrežjih opravičila svojim oboževalcem, ker jim je
Jamie Lynn Spears je zagotovila, da sestro podpira, a o tej temi do zdaj ni hotela javno govoriti, saj tudi sestra ni. Britney se je sicer pred dnevi na družbenih omrežjih opravičila svojim oboževalcem, ker jim je "zadnji dve leti dajala vtis, da je dobro", čeprav to ni držalo. A, kot je dejala, je je bilo preveč sram zaradi položaja, v katerem se je znašla. Foto: Reuters

Kot je znano, je sodišče Spearsu in odvetniški družbi Montgomery skrbništvo podelilo po odmevnem in zelo javnem Britneyjinem živčnem zlomu leta 2008, a po drugi strani ni javnost nikoli izvedela, za kakšne psihične težave je šlo.

Sodišče bo zdaj najverjetneje določilo strokovnjaka, ki se bo osebno pogovoril tako z Britney kot z vsemi drugimi vpletenimi – čeprav je Britney prosila, naj ji bo vnovično psihično ocenjevanje tokrat prihranjeno –, nato pa sprejelo odločitev. A ta ne bo nujno taka, kot si je Britney želi, svari pravni strokovnjak Scott Rahn, ki se posveča predvsem tematiki skrbništev. Sam meni, da ima Britney več možnosti za delno sprostitev kot za popoln umik skrbništva.

Najverjetneje ji bo, predvideva, sodišče dovolilo pravico do lastnega odvetnika (zdaj jo uradno zastopa družba Montgomery), do poroke, do zanositve oz. otroka, ki si ga želi, in do drugih vsakdanjih odločitev, kot je npr. to, kakšen lak na nohtih ali pričesko si želi. O vsem tem namreč zdaj odloča njen oče.