Kljub težkim začetkom so predvsem leta 2017 pridobili svetovno prepoznavnost. Foto: EPA
Kljub težkim začetkom so predvsem leta 2017 pridobili svetovno prepoznavnost. Foto: EPA

Glasbeno podjetje Big Hit Entertainment bo 15. oktobra postalo javno. To pomeni, da bo tudi splošna javnost lahko kupila delnice podjetja. Tržna vrednost podjetja je dosegla okoli 3,2 milijarde funtov (okoli 3,5 milijarde evrov), cena delnice pa je ena izmed višjih na tržni lestvici pričakovanih cen. Trenutno se razteza med 70 in 88 funti. S to potezo bo šef podjetja Bang Si Hjuk, ki si sicer lasti 43 % podjetja, postal milijarder.

Big Hit pričakuje, da bo ob uvrstitvi na Korejsko borzo s prodajo kar 7,13 milijona novih delnic zbral okoli 638,3 milijona funtov, tako pa gre za največji prehod zasebnega podjetja v javno v zadnjih treh letih.

V le nekaj urah so našli investitorje, ki bodo kupili svoj delež v podjetju, povpraševanje pa je bilo kar 1000-krat večje od ponudbe, poroča BBC. Med tistimi, ki upajo, da bodo v znak svoje podpore kupili vsaj eno delnico, so tudi Army, zvesti oboževalci sedemčlanske k-pop skupine.

Avgusta je Hitman Bang, ki je po svoji uspešni karieri kot glasbeni producent pri podjetju JYP Entertainment Corp. svoje podjetje ustanovil leta 2005, vsakemu izmed članov skupine BTS dal 68,385 delnice. Vsak član bo tako za kar 6,2 milijona funtov bogatejši.

Lani je BTS ustvaril kar 97 % dobička Big Hita, letos pa so v prvi polovici leta prispevali okoli 88 %. Big Hitov tržni načrt se je izkazal za izjemno uspešnega. Več deset milijonov so zbrali ob plačljivem spletnem koncertu Bang Bang Con, ki se ga je udeležilo kar 756.000 gledalcev. Prav tako pa na spletnih platformah izdajajo tako plačljive kot tudi brezplačne videovsebine, v katerih lahko oboževalci gledajo člane, medtem ko odkrivajo nove države, se igrajo družabne igre ali pa pokažejo življenje za kulisami. Nedavno je izšla tudi igrica BTS Universe Story, ki temelji na zgodbi, ki se razpleta v nekaterih videospotih glasbene skupine, igralci pa lahko s svojimi izbirami sami nadzorujejo zgodbo.

Njihov uspeh je pravi fenomen

Skupina, ki je debitirala leta 2013, je po svetu postala še bolj prepoznavna po letu 2017, ko so njeni člani osvojili nagrado na glasbenih nagradah Billboard.

V sedmih letih delovanja so člani RM, Jin, SUGA, j-hope, Jimin, V in Jungkook podrli številne rekorde. Avgusta je video za Dynamite, njihovo prvo pesem, ki so jo v celoti zapeli v angleščini, postal najbolje gledan video v 24 urah. V enem dnevu je namreč zbral več kot 101 milijon ogledov.

Prav tako so postali prvi korejski izvajalec, ki se je zavihtel na vrh lestvice Billboard Hot 100. Zadnji azijski glasbenik, ki mu je uspelo osvojiti vrh te ameriške lestvice, je bil Kyu Sakamoto s pesmijo Sukiyaki leta 1963. Na lestvici pa so kraljevali, kar dva tedna zaporedno.

Medtem ko jih oktobra čaka dvodnevni koncert na spletu, so napovedali tudi nov album z naslovom BE, ki bo izšel 20. novembra. Album naj bi po besedah Big Hita pripovedoval o tem, da gre življenje, ne glede na novo normalnost, naprej. Na albumu pa bodo s pomočjo širokega glasbenega spektra izražena njihova čustva in najgloblje misli članov.