Princesa Marie, princ Joachim in njegovi otroci Nikolai, Felix, Henrik in Athena septembra letos ob praznovanju kraljičine 50-letnice vladanja. Foto: EPA
Princesa Marie, princ Joachim in njegovi otroci Nikolai, Felix, Henrik in Athena septembra letos ob praznovanju kraljičine 50-letnice vladanja. Foto: EPA

Na Danskem te dni naslovnice rumenih medijev polni prava mala drama na dvoru. Danska se namreč rada pohvali, da ima najstarejšo monarhijo v Evropi, ki pa je kljub svoji dolgi zgodovini ostala "napredna" in precej manj distancirana od "običajnih" ljudi, predvsem pa ni nikoli slovela po kakšnih sočnih škandalih, kot to na primer velja za britansko kraljevo družino.

Zato je že nenadna odločitev 82-letne kraljice Margarete II., da oklesti ožjo kraljevo družino na zgolj potomce najstarejšega sina, dvignila precej prahu, ko se je izkazalo, da njen drugorojenec Joachim o tem ni vedel ničesar, pa je izbruhnil pravi vihar, ki se kljub kraljičinemu opravičilu še ni polegel.

A pojdimo od začetka: prejšnjo sredo je danska kraljeva palača v sporočilu za javnost oznanila, da se je kraljica odločila, da od 1. januarja prihodnje leto potomci princa Joachima (53) ne bodo več imeli pravice do uporabe naziva princ ali princesa, bodo pa še naprej nosili naziv svojega očeta, torej grofa Monpezata. Joachim ima iz prvega zakona z Alexandro, grofico Frederiksborško, v Hongkongu rojeno strokovnjakinjo za trženje, sinova Nikolaija (23) in Felixa (20), v drugem zakonu s Francozinjo Marie pa sta se mu rodila Henrik (13) in Athena (10).

"S svojo odločitvijo želi njeno veličanstvo štirim vnukom omogočiti, da bodo lahko v veliko večji meri oblikovali svoj obstoj in da ne bi bili omejeni s posebnimi obveznostmi in pričakovanji, ki jih prinaša formalna pripadnost kraljevi hiši kot instituciji," so zapisali v palači Amalienborg, kjer je kraljičin uradni sedež. Ob tem so dodali, da "kraljičina odločitev sledi podobnim spremembam, kot so jih druge kraljeve hiše sprejele v zadnjih letih".

Čeprav otroci ne bodo več princi in princesa, bodo še vedno ostali v vrsti za prestol - trenutno so razvrščeni med 7. in 10. mestom, za stricem, kronskim princem Frederikom, njegovimi potomci Christianom (16), Isabello (15) in dvojčkoma Vincentom in Josephine (11) ter očetom Joachimom. Mlajši Frederikovi otroci bodo tudi po tem, ko bo njihov oče nekoč zasedel prestol, ostali princ in princesi, a le bodoči prestolonaslednik Christian bo, ko bo postal polnoleten, prejemal apanažo.

Danska kraljica Margareta ima 82 let. Na prestol je sedla po očetovi smrti januarja leta 1972, ko ji je bilo 31 let. Ker njen oče ni imel sinov, so zakonodajo v njeni mladosti spremenili tako, da na prestol sede prvorojenec, ne glede na spol. Tako je postala prva danska monarhinja po kraljici Margareti I., ki je vladala v 14. stoletju. Foto: EPA
Danska kraljica Margareta ima 82 let. Na prestol je sedla po očetovi smrti januarja leta 1972, ko ji je bilo 31 let. Ker njen oče ni imel sinov, so zakonodajo v njeni mladosti spremenili tako, da na prestol sede prvorojenec, ne glede na spol. Tako je postala prva danska monarhinja po kraljici Margareti I., ki je vladala v 14. stoletju. Foto: EPA

A odločitev ni bila najbolje sprejeta – vsaj ne pri kraljičini nekdanji snahi, drugorojencu in vnukih, ki bodo s prihodnjim letom ostali brez nazivov. Najprej se je oglasila Alexandra (ta je po ločitvi dobila naziv grofice, ki ga lahko kljub ponovni poroki še vedno uporablja), ki je danskim medijem zaupala, da je nad novico "popolnoma šokirana", in zatrdila, da se "otroci čutijo izključene" iz družine: "Ne razumejo, zakaj jim je nenadoma odvzeta njihova identiteta."

Le malo pozneje je svoje nestrinjanje z materino odločitvijo izrazil tudi 53-letni Joachim, ki z Marie in njunima otrokoma živi v Parizu. Kot je dejal, ga je mati o tem obvestila le pet dni prej, preden je to sporočila javnosti (kar je nasprotno od navedb palače, da so bile spremembe že nekaj časa v pripravi), tako da je imel le malo časa, da je otrokom pojasnil "da jim bo z novim letom njihova celotna identiteta odvzeta". "Zelo, zelo sem žalosten, ko gledam, kako razburjeni so, ker ne razumejo, kaj se jim dogaja," je dramatično sklenil.

Podobno izjavo je novinarjem dal tudi 23-letni Nikolai, ki so ga predstavniki sedme sile "ujeli" pred večstanovanjsko stavbo v Københavnu, kjer živi s svojim dekletom: "Celotna moja družina in jaz smo, seveda, zelo žalostni. Vsi smo – kot so že povedali moji starši – šokirani nad odločitvijo in tem, kako hitro je bila udejanjena." "Zelo sem zmeden, ne vem, zakaj mora vse to potekati tako hitro," je še dodal za časopis Extrabladet.

Alexandra je za CNN pozneje poudarila, da je naziv princa oz. princese zgolj formalnost in da nihče od otrok ne dobi nobenih sredstev, do katerih so upravičeni ožji člani kraljeve družine, zato ne razume, zakaj je bila poteza tako nujna. Ameriški televizijski mreži je ob tem še zaupala, da je bil njen nekdanji mož ob novici "na robu solza".

Kraljica Margareta je še isti večer svojo odločitev dodatno pojasnila med dogodkom v danskem narodnem muzeju: "O tem sem razmišljala že kar nekaj časa, mislim, da bo to dobro za njihovo prihodnost."

Kronski princ Frederik (desno) z ženo Mary in otroki: Christianom, Isabello, Josephine in Vincentom. Foto: EPA
Kronski princ Frederik (desno) z ženo Mary in otroki: Christianom, Isabello, Josephine in Vincentom. Foto: EPA

V ozadju spor med Joachimom ter Margareto in Frederikom?

Poznavalci menijo, da ne gre toliko za nujno potezo, ampak da je v ozadju spor med kraljico in njenim naslednikom Frederikom ter princem Joachimom, ki poteka že nekaj let, prvič pa so se razpoke znotraj družine pokazale leta 2019, ko se je princ z družino začasno odselil v Pariz. Tam se je namreč vključil v zahtevno vojaško izobraževanje, ki je potekalo po šest dni v tednu, zaradi česar ni imelo smisla, da bi uradno živel na Danskem. Dogovorjeno je bilo, da se družina vrne v København konec leta 2020, a se je zapletlo, ko je poleti tistega leta Joachim doživel blažjo možgansko kap. Kraljeva palača je nato sporočila, da bo Joachim prevzel vlogo vojaškega atašeja in ostal v Parizu, navaja Daily Mail.

V pogovoru za Royal Central maja lani je nato Joachim priznal, da "nikakor ne najde svoje vloge znotraj kraljeve družine", podobno kot njegov oče, princ Henrik, saj "za drugorojenega sina in njegovo ženo ni jasno začrtane poti". Neposrednejša je bila njegova žena Marie, ki je v pogovoru za dansko izdajo revije Se og Hør (Slišati in videti) namignila, da odločitev, da ostaneta v Parizu, ni bila samo njuna: "Ne. Ne odločava samo midva. To je pomembno vedeti. Uživala sem na Danskem. Danska je tako čudovita država za življenje, vse deluje tako gladko, ni veliko težav."

"Prisiljena v izgnanstvo"

Danski kolumnist Jacob Heinel, ki je intervju opravil, je nato v pogovoru za The Daily Beast razkril, da mu je Marie neuradno zaupala, da sta bila z možem "prisiljena v izgnanstvo". Kot je še dejal Heinel, je v ozadju potekal notranji boj med obema princema, ki ga je mlajši brat izgubil. Že nekaj časa pred selitvijo namreč Joachim in Marie nista dobivala nobenih uradnih zadolžitev, kar naj bi ju močno motilo, trdi Heinel.

Številni Danci sicer brezpogojno podpirajo vedno nasmejanega in dobrodušnega Frederika in Mary, precej manj naklonjenosti pa čutijo do bolj zadržanega Joachima in Marie, pretežno tudi zato, ker ju sploh ne poznajo, saj že v prvih letih zakona nista bila veliko v javnosti (živela sta v zasebnosti gradu na Jutlandiji), zdaj pa, kot omenjeno, že tri leta živita v Parizu, je za Daily Beast pojasnila danska fotoreporterka Suzanne Lassen.

Danska kraljeva družina letno davkoplačevalce stane okoli 12 milijonov, a jo kljub temu podpira več kot 70 odstotkov Dancev. Kot omenjeno, sta posebno priljubljena prav Frederik in Mary, nekdanja avstralska manekenka, ki ju pogosto videvajo, ko kolesarita po Københavnu, kot vsi drugi starši sama vozita otroke v šolo, nakupujeta v običajnih trgovinah ipd.

Kraljica Margareta je zelo priljubljena – njene vsakoletne nagovore spremlja več kot polovica prebivalcev Danske. Foto: Reuters
Kraljica Margareta je zelo priljubljena – njene vsakoletne nagovore spremlja več kot polovica prebivalcev Danske. Foto: Reuters

Opravičilo kraljice

Po viharju, ki se kar ni polegel, pa je bila kraljica prisiljena izdati še eno sporočilo za javnost – v ponedeljek (torej, včeraj) se je tako javno opravičila svojemu drugorojencu in vsem štirim vnukom. "Odločitev sem sprejela kot kraljica, mama in babica, a kot mama in babica sem podcenila, kako velik vpliv bo imelo to na mojega mlajšega sina in njegovo družino. Posledice so večje, kot sem presodila, in za to se opravičujem," je med drugim zapisala.

Ob tem je razložila, da je "po 50 letih na prestolu čas za pogled naprej in nazaj": "Moja dolžnost kraljice in želja je, da storim vse, da se bo monarhija še naprej spreminjala skladno s časom. Včasih to pomeni, da je treba sprejeti težke odločitve, za katere pa je vedno težko najti pravi trenutek," je pojasnila in dodala, da kraljevski naziv s sabo prinaša tudi "obveznosti in dolžnosti, ki bodo v prihodnje ležale na plečih manj članov kraljeve družine". Kot je še dejala, meni, da gre za nujno potezo, ki bo zagotovila prihodnost monarhije.

Na koncu je zagotovila, da ne gre za to, da bi enega od sinov imela raje kot drugega: "Nihče naj ne dvomi, da so moja otroka, moji snahi in moji vnuki vir velike radosti in ponosa."

"Zdaj pa upam, da lahko kot družina najdemo mir in neko skupno pot iz tega položaja," je še sporočila (predvsem) mlajšemu sinu in njegovi družini.