Cvetje in sveče ob prvi obletnici smrti Michaela Jacksona krasijo tudi Promenadenplatz v Münchnu v Nemčiji. Foto: EPA
Cvetje in sveče ob prvi obletnici smrti Michaela Jacksona krasijo tudi Promenadenplatz v Münchnu v Nemčiji. Foto: EPA
Conrad Murray
Uboja iz malomarnosti je obtožen Conrad Murray, a se sojenje še ni začelo. Foto: EPA
Joe Jackson
Michael je očeta Joeja, tako kot svoje brate in sestre, izključil iz oporoke. Joe si zdaj prizadeva, da bi kljub vsemu prejemal 15.000 dolarjev na mesec. Foto: Reuters
Oboževalka
Tudi letos so se Jacksonovi oboževalci množično spominjali njegove smrti. Foto: Reuters

Michaelova sestra LaToya je tako dan pred obletnico v nekem televizijskem intervjuju zatrdila, da bratova smrt nikakor ni bila nesreča, kar je trenutno uradna razlaga. "To (razglasitev Michaelove smrti za nesrečo, op. a.) je udarec naravnost v obraz. Ne samo udarec Michaelu, pač pa tudi celotni družini. Popolnoma nepravično je, poleg tega pa še napačno. To ni bila nesreča," je Jacksonova zatrdila v pogovoru za GMTV.

Na vprašanje, ali meni, da je bil njen brat umorjen, je kot iz topa izstrelila: "Nikoli nisem dvomila o tem." "Spomnim se trenutka, ko sem izvedela, da ga ni več med nami, ko je mati začela kričati: 'Michael je mrtev!' Prvo, na kar sem pomislila, je bilo: 'Kdo je to storil?'" je še pojasnila sestra pokojnega zvezdnika.

"Treba je izvedeti, kdo je zadal te rane in zakaj"
Tudi častiti Al Sharpton, Michaelov prijatelj in duhovnik, ki je vodil pogrebno slovesnost, meni, da vse okoliščine še niso pojasnjene: "Mislim, da svet za njim ni mogel prav žalovati, saj še vedno toliko vprašanj ostaja brez odgovora. Mislim, da se morajo najprej zaceliti vse rane. In da se bodo zacelile, jih je treba dobro pogledati in izvedeti, kdo jih je zadal in zakaj." Duhovnik ob tem še pravi, da lahko slavimo Jacksonovo življenje, "ne moremo pa se sprijazniti z njegovo smrtjo, dokler ne vemo, kdo, kaj, kdaj in zakaj".

Kot je znano, je uboja iz malomarnosti obtožen Jacksonov zdravnik dr. Conrad Murray, ki naj bi bil odgovoren za to, da je poppevec zaužil usodno mešanico zdravil. Murray sicer trenutno čaka na sojenje, pred kratkim pa mu je sodišče znova dodelilo licenco za opravljanje zdravniškega dela.

Pred dnevi je sicer Michaelov oče Joe, ki je pred časom zatrjeval, da je Murray le grešni kozel in da so imeli pri umoru njegovega sina prste vmes tudi drugi, presenetil z izjavo, da je za pevčevo smrt odgovorna njegova mati Kateherine, ker ni želela biti ob njem, ko je imel težave. Michaelov brat Jermaine pa je prepričan, da je bilo za smrt "krivo" to, da zvezdnik ni hotel sprejeti islama.

V enem letu milijarda dolarjev prihodkov
A čeprav je Jackson mrtev, se na njegove bančne račune še vedno stekajo zajetni kupčki denarja - po izračunih Billboarda naj bi tako pevec v letu po smrti "zaslužil" približno eno milijardo ameriških dolarjev. Največ, kar 400 milijonov dolarjev, je prinesel dokumentarec This is it (To je to), po njegovi smrti je (znova) poskočila tudi prodaja Jacksonovih albumov, tako da se je na račune njegovih dedičev steklo 382 milijonov.

Sony bo v naslednjih sedmih letih izdal 10 albumov z že znanimi, pa tudi s še neobjavljenimi skladbami pokojnega pevca, za kar so njegovi dediči že dobili del predplačila - 31 milijonov. Del dohodka sicer predstavljajo še spominki, plakati ipd. ter seveda prihodki Jacksonove založniške hiše Mijac, ki je imela v zadnjem letu 150 milijonov dobička. Del Jacksonove zapuščine je tudi polovica glasbene hiše Sony/ATV, katere prihodki so pevčevo zapuščino obogatili še za 80 milijonov.

Otroci živijo naprej
Michaelovi trije otroci, Prince, Paris in Blanket, ki so dediči večine njegovega premoženja, so torej preskrbljeni za vse svoje življenje. Tudi oni so se na začetku težko sprijaznili z očetovo smrtjo, zdaj pa jim gre na bolje, je pred dnevi dejal odvetnik Adam Streisand, ki v imenu Jacksonove matere Katherine, skrbnice vseh treh otrok, upravlja zvezdnikovo premoženje.

Čeprav ima pevčeva mati že 80 let, se je menda z vsem srcem posvetila svojemu novemu poslanstvu - omogočiti otrokom čim bolj normalno življenje. Mali Jacksoni tako zdaj obiskujejo šolo in se počasi vklapljajo v družbo.

Nič balonov in medvedkov na pokopališču
Družina se bo sicer, kot je pojasnil Streisand, zbrala na družinski spominski slovesnosti. Na pokopališču Forest Lawn v Los Angelesu, kjer je Michael našel svoj zadnji dom, pa pravijo, da bodo 25. junija pevčevim oboževalcem dovolili, da na njegov grob polagajo cvetje, a samo cvetje - baloni, medvedki, srčki, fotografije in sveče so prepovedani.

Po drugi strani pa so se njegovi oboževalci po svetu priklonili kralju popa na svojevrsten način.