Oprah Winfrey  je ena izmed najbolj spoštovanih in najvplivnejših javnih osebnosti na svetu. Foto: Reuters
Oprah Winfrey je ena izmed najbolj spoštovanih in najvplivnejših javnih osebnosti na svetu. Foto: Reuters

59-letna kraljica pogovornih oddaj in filantropistka, ki je že prava veteranka, ko gre za prejemanje častnih doktoratov - enega izmed teh je prejela od južnoafriške univerze zaradi svojega humanitarnega udejstvovanja -, je na podelitvi diplom pokazala svojo čustveno stran. Doktorat je prejela s solzami v očeh, po kratkem govoru pa so jo vsi zbrani pospremili z velikim aplavzom.

Predsednica Harvarda Drew Faust je dejala, da je Oprahina zgodba ena izmed največjih zgodb o uspehu v ZDA in da je popolnoma zasluženo med dobitniki častnega doktorata: "Izkoristila je svoj izjemen vpliv za dosego dobrega v svetu, ves čas pa je poudarjala pomen izobraževanja." Prav zaradi vsakodnevne težnje, da vsak posameznik na svetu mora imeti možnost za izobraževanje in osebnostno rast, je Oprah tudi dobila častni doktorat Harvarda.

Skozi trnje do zvezd
Oprah je danes ena izmed najbolj znanih in najbogatejših oseb na svetu, a njeno otroštvo je bilo vse prej kot rožnato. Rodila se je revni materi samohranilki v najrevnejši zvezni državi ZDA, Misisipiju, posiljeval jo je sorodnik, pri štirinajstih pa je rodila sina, ki je umrl takoj ob rojstvu.

Odrasla je brez televizije, a kljub temu pri 19 letih postala prva temnopolta televizijska voditeljica. Leta 1984 se je preselila v Chicago in dve leti pozneje je njena oddaja dobila nacionalno platformo. Njen uspeh je bil presenečenje, saj kot temnopolta ženska, ki ima poleg vsega težave z odvečnimi kilogrami, ni spadala v dotedanji kalup televizijskih voditeljev - urejenih belih moških srednjih ali zrelih let.

Z leti je postala najbolj priljubljena in gledana voditeljica kake televizijske oddaje na svetu. Vsak teden si je njeno oddajo The Oprah Winfrey Show, ki so jo predvajali med letoma 1986 in 2011, ogledalo po 40 milijonov gledalcev. Leta 2011 je Oprah odprla novo poglavje v življenju - ustanovila je televizijsko mrežo OWN (Oprah Winfrey Network), kjer ustvarja še danes.

Skozi leta je Winfreyjeva izkoristila svoj vpliv in ves čas svet opozarjala na težave, s katerimi se ljudje spopadajo. Ena izmed njenih dobrodelnih organizacij Oprah's Angel je zbrala več kot 80 milijonov dolarjev za gradnjo šol, zavetišča za ženske, domove in mladinske centre ter za financiranje štipendij.