Harry in Meghan trenutno bivata v Kanadi. Foto: AP
Harry in Meghan trenutno bivata v Kanadi. Foto: AP

Kot je sporočil predstavnik para, so se zaradi vladnih pravil glede uporabe besede "kraljevi" ("Royal") dogovorili, da svoje neprofitne organizacije ne poimenujeta Sussex Royal Foundation. Ob tem sta umaknila tudi vlogo za zaščito znamke Sussex Royal, poroča BBC.

Novica je bila objavljena po tem, ko je par januarja šokiral svet in naznanil, da se bosta umaknila od kraljevih dolžnosti. Sledila so pogajanja s kraljico Elizabeto, Harryjevo babico, in njegovim očetom princem Charlesom, dokler niso dosegli dogovora. Kljub temu pa dvor ni bil navdušen nad pobegom priljubljenega para.

Del dogovora je bil, da bo par sicer formalno obdržal svoja naziva "njuni kraljevi visočanstvi", a ju ne bo smel uporabljati, je pa uporaba besede "kraljevi" ("Royal") ostala pod vprašajem.

Spomladi z novo organizacijo

Harry in Meghan, ki sta se po "Megxitu" s sinčkom Archiejem zatekla v Kanado, sta vlogo za zaščito znamke Sussex Royal, ki jo uporabljata na svoji spletni strani in družbenih omrežjih, vložila junija lani.

Predstavnik para je povedal, da sta "osredotočena" na načrte ustanavljanja nove organizacije, ki naj bi jo lansirala pomladi. Odločitev, da organizacije ne poimenujeta Sussex Royal Foundation, je bila posledica "specifičnih pravil britanske vlade glede uporabe besede 'kraljevi'", je dodal predstavnik.

"Vojvoda in vojvodinja Susseška po pomladi 2020 ne nameravata uporabljati znamke "SussexRoyal" na nobenem izmed britanskih ozemelj. Zato sta vlogo za zaščito znamke umaknila."