Meghan in Harry naj bi bila v Kanadi, daleč od kraljevskega protokola in pritiskov britanskih tabloidov, precej srečnejša. Foto: AP
Meghan in Harry naj bi bila v Kanadi, daleč od kraljevskega protokola in pritiskov britanskih tabloidov, precej srečnejša. Foto: AP

Kot so povedali slušatelji vrha o alternativnih naložbah, ki poteka pod pokroviteljstvom JPMorgana, je Harry zbranim povedal, da zadnjih sedem let obiskuje psihoterapijo, da bi se lažje spopadal z izgubo svoje mame.

Princesa Diana s sinovoma Harryjem in Williamom. Foto: AP
Princesa Diana s sinovoma Harryjem in Williamom. Foto: AP

Princesa Diana je umrla v prometni nesreči leta 1997, ko je bilo Harryju 12 let.

"Harry je govoril o tem, kako so ga zaznamovali dogodki iz njegove preteklosti in da zaradi tega obiskuje strokovnjaka za duševno zdravje," je eden od udeležencev vrha povedal za New York Post.

"Harry se je dotaknil tudi t. i. megxita – rekel je, da čeprav je vse skupaj zelo težko zanj in Meghan, ne obžaluje njune odločitve, da se umakneta od javnih dolžnosti, saj sta se počutila 'ujeto'."

"Kot je poudaril, hoče predvsem obvarovati svojo družino in noče, da bi Meghan in njun devetmesečni sin Archie prestajala to, kar je prestajal on kot otrok."

Družba milijarderjev

Zbrane je na kratko nagovorila tudi 38-letna Meghan in izrazila svojo ljubezen do soproga, preden ga je napovedala kot govorca. To je bil prvi javni nastop para, odkar sta se januarja umaknila od vseh kraljevskih dolžnosti.

Kot je za časnik še povedal vir, je udeležba Meghan in Harryja na dogodku potekala v strogi tajnosti in z veliko varovanja, zakonca pa sta bila napovedana kot glavna govorca.

Harry z mamo. Foto: AP
Harry z mamo. Foto: AP

Ni znano, ali sta bila zakonca, ki sta ob umiku iz kraljeve družine napovedala tudi finančno neodvisnost, za svoj nastop plačana.

Običajno govorci na vrhu v Miamiju pospravijo v žep do 775.000 funtov, slušatelji pa so elitna druščina milijarderjev, zvezdnikov, vplivnežev in nekdanjih politikov, vključno z nekdanjim britanskim premierjem Tonyjem Blairom.

Iskreno o duševnem zdravju

To ni bilo prvič, da je 35-letni princ Harry odkrito spregovoril o iskanju strokovne pomoči za spopadanje z izgubo matere. Leta 2017 je v intervjuju za Telegraph povedal, da je po Dianini smrti skoraj za 20 let "povsem izklopil svoja čustva", preden se je odločil poiskati pomoč.

Po tistem priznanju so organizacije za duševno zdravje v Veliki Britaniji poročale o opaznem porastu ljudi, ki so poiskali njihovo pomoč.

Harry, William in princ Charles na Dianinem pogrebu. Foto: AP
Harry, William in princ Charles na Dianinem pogrebu. Foto: AP

Princ Harry, Meghan in Archie so se po odhodu iz Anglije zatekli na Vancouver Island v Kanadi, kjer so preživeli že podaljšane božično-novoletne praznike, čeprav naj bi se resno spogledovali s selitvijo v Los Angeles.

Po nekaterih virih naj bi Meghan, nekdanjo zvezdnico serije Nepremagljivi dvojec (Suits), mikala vrnitev v šovbiznis.

Prejšnji mesec je Harry v govoru med zasebno dobrodelno večerjo dejal, da se mu je zdelo, da "nima nobene druge možnosti", kot da se umakne z dvora, da pa bi rad poudaril, da to ne pomeni, da zapuščajo družino.

"Odločitev, ki sem jo sklenil za svojo ženo in zase, da se umaknemo, ni bila lahka. Sprejel sem jo po mesecih in mesecih pogovorov ter po letih izzivov in vem, da mi ni vedno uspelo, a kar zadeva ta umik, resnično ni bilo druge možnosti," je dejal.