"Bil je skala njenemu veličanstvu kraljici z neprimerljivo vdanostjo, ob strani ji je stal 73 let zakona. Čeprav bi lahko nadaljeval, vem, da bi zdajle s pivom v roki rekel: 'Sprijaznite se že'," je v poklonu dedku povedal princ Harry, ki je lani opustil kraljeve dolžnosti. Foto: Reuters

Na londonsko letališče Heathrow je prispel okoli 13. ure po lokalnem času v nedeljo. Zaradi posebnega dovoljenja vlade se bo lahko udeležil pogreba, čeprav v državi veljajo strogi karantenski ukrepi za prišleke iz tujine. Trenutno je Harry v karanteni.

Harryjeva žena Meghan se ne bo udeležila pogreba, saj so ji zdravniki zaradi nosečnosti potovanje odsvetovali.

Sorodna novica Britanska kraljeva družina žaluje, umrl je princ Filip

Harry se je ljubljenemu dedku poklonil z naslednjimi besedami: "Moj dedek je bil mož služenja, časti in velikega humorja. Bil je verodostojen, pameten, s šarmom pa je pritegnil pozornost vsakogar v prostoru."

Nadaljeval je. "Spomnili se ga bodo kot najstarejšega moža monarhinje, odlikovanega vojaškega uslužbenca, princa in vojvodo. Toda zame je bil moj dedek: mojster žara, šaljivec in drzen do konca."

"Torej, dedek, hvala, za tvoje delo, tvojo predanost babici in to, da si bil vedno zvest sam sebi. Zelo te bomo pogrešali, a za vedno boš ostal v našem spominu – naroda in sveta. V naših srcih, mojem, Meghaninem in Archiejevem (ter v srcu pravnukinje) boš vedno imel posebno mesto."

Princ Filip zgled vnuku Williamu
Harryjev starejši brat, princ William, se je prav tako poklonil dedku. "Srečen sem, da ni bil samo zgled, ki bi me vodil, ampak je bil navzoč dolgo v moje odraslo življenje," je William zapisal v izjavi, ki jo je kensingtonska palača objavila na Twitterju. Dodal je, da bo vedno hvaležen za prijaznost, ki jo je izkazal njegovi ženi Kate.

Dodal je, da se bodo njegovi otroci za vedno spominjali, kako jih je pradedek vozil v svoji kočiji, pri čemer so spoznali njegov čut za avanturizem in smisel za humor. Na Twitterju je kensingtonska palača objavila tudi fotografijo Williamovega sina Georgea in vojvode edinburškega na kočiji.

"S Catherine bova še naprej počela to, kar bi si želel, in podpirala kraljico v prihodnjih letih. Pogrešal bom dedka, a vem, da bi si želel, da nadaljujemo delo," je še zapisal.

Poslanci so se princu Filipu poklonili z minuto molka. Foto: Reuters
Poslanci so se princu Filipu poklonili z minuto molka. Foto: Reuters

Poklon britanskih poslancev
Na posebni seji, na kateri so se poklonili vojvodi edinburškemu, pa so se popoldne sestali britanski poslanci. Preminulemu soprogu kraljice Elizabete II. so se najprej poklonili z minuto molka, nakar jih je nagovoril premier Boris Johnson.

"Z brezmejnim služenjem kraljici, Commonwealthu, oboroženim silam, okolju, milijonom mladih po svetu ter številnim drugim namenom je bil za vse nas zgled nesebičnosti ter postavljanja drugih pred sebe," je povedal Johnson po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Vodja opozicije Keir Starmer pa je poudaril, da Velika Britanija brez njega ne bo enaka.
Na sejah so se princu Philipu poklonili tudi regionalni parlamenti na Škotskem, Severnem Irskem in v Walesu.