Vojvoda in vojvodinja Susseška sta si z novim valižanskim princem in princeso, Williamom in Catherine, v soboto ogledala polje cvetja pred gradom Windsor. Foto: Reuters
Vojvoda in vojvodinja Susseška sta si z novim valižanskim princem in princeso, Williamom in Catherine, v soboto ogledala polje cvetja pred gradom Windsor. Foto: Reuters

Vse od smrti britanske monarhinje se člani kraljeve družine drug za drugim poklanjajo spominu na kraljico – najprej sta se ji v ločenih izjavah poklonila prvorojenec in novi kralj Karel III. ter vnuk in novi prestolonaslednik William, zdaj pa se je oglasil še Williamov mlajši brat Harry, vojvoda Susseški.

V izjavi, ki jo je objavil na spletni strani svoje in ženine fundacije Archewell, je Harry svojo babico opisal kot "kompas", ki je mnogim kazal pot, spomnil pa je tudi na njeno predanost služenju kroni in dolžnostim. "Vsepovsod po svetu so jo občudovali in spoštovali," je spomnil in dodal: "Njena neomajna eleganca in dostojanstvo sta ostajala enaka celo življenje in sta zdaj tudi del njene večne zapuščine."

Ponovil je besede, ki jih je Elizabeta izrekla ob smrti svojega moža Filipa ("Življenje, seveda, sestavljajo tudi zadnja slovesa, ne zgolj prva srečanja."), in izrazil prepričanje, da lahko zdaj tudi sami najdejo uteho v njih.

Sorodna novica Krsto s pokojno Elizabeto II. prepeljali v edinburško katedralo sv. Egidija. Nekaj aretacij.

Babi, čeprav nam tole zadnje slovo prinaša veliko žalosti, bom večno hvaležen za vsa najina prva srečanja – od mojih najzgodnejših spominov iz otroštva, povezanih s tabo, in prvega srečanja v vlogi vojaškega poveljnika, do trenutka, ko si srečala mojo drago ženo in objela svoje ljubljene pravnuke. Cenim vse te dogodke, ki sva jih preživela skupaj, in vse druge trenutke vmes," je med drugim zapisal Harry in dodal, da jo že zdaj vsi pogrešajo: "Ne samo mi, ampak ves svet". Obenem je izrazil podporo svojemu očetu, novemu kralju Karlu III.

Zapis je ob več zahvalah sklenil s čustvenim pripisom: "Tudi mi se smehljamo, saj vemo, da sta ti in dedi spet združena, oba skupaj, v miru."

Kot je znano, odnosi znotraj kraljeve družine že kakšni dve leti niso najboljši, v zadnjem letu oz. po prepiru ob pogrebu princa Filipa lani, pa so se tako zelo zaostrili, da med njimi ni bilo nikakršne komunikacije. Številni Britanci so zato privzdigovali obrvi ob novici, da je Harry v četrtek ob objavi informacije, da je kraljičino zdravje slabo, odpotoval na Balmoral, še bolj pa je presenetil skupen sprehod obeh bratov, Williama in Harryja, z ženama na območje pred gradom Windsor, kjer ljudje množično polagajo cvetje, zapise in sveče v spomin pokojni Elizabeti.

Že konec tedna se je kraljici poklonil tudi novi valižanski princ, William, ki je poudaril, da je z Elizabetino smrtjo svet izgubil "izjemnega voditelja", medtem ko je sam izgubil babico.
Zapisal je, da je bila ob njem tako v njegovih najsrečnejših kot tudi najbolj žalostnih dneh.

Tudi on je izrazil veliko žalost ob izgubi, a obenem hvaležnost, ker je bil vse življenje deležen njene modrosti in razumevanja. Spomin na babico bo počastil tako, da bo podpiral svojega očeta, novega kralja, kakor bo le lahko, je obljubil.