Prizor izpred nekaj desetletij. V zadnjem obdobju je kraljica pse zelo redko sprehajala sama. Foto: Reuters
Prizor izpred nekaj desetletij. V zadnjem obdobju je kraljica pse zelo redko sprehajala sama. Foto: Reuters

Krdelce psov, še posebno corgijev, je bilo kraljičino "spremstvo" na vsakem koraku že od malih nog. Že njeni starši so namreč prisegali na lovske pse, Elizabeti pa so bili zaradi svoje energičnosti in neuklonljivosti najljubši ravno corgiji. Prvega corgija je dobila leta 1944 za 18. rojstni dan. To je bila psička Susan, ki je šla z njo vsepovsod, s Filipom sta jo med drugim vzela s seboj tudi na medene tedne. Susan je poginila januarja 1959, ko je bila Elizabeta že skoraj sedem let kraljica.

Skozi sedem desetletij vladanja, ki so sledila, je Elizabeti družbo delalo približno 30 corgijev, med njenimi nogami pa se je občasno motal še kakšen kokeršpanjel in dorgi, mešanec med jazbečarjem in corgijem – za križanje in nastanek omenjene pasme naj bi bili zaslužni prav Elizabeta in njena sestra Margaret oz. njuna psa (Elizabetin corgi in Margaretin jazbečar).

A v zadnjih letih, ko je njena fizična moč vse bolj pešala, se je zavestno odločila, da ne bo več vzrejala mladičev, saj ni želela, da bi po smrti kateri od psov žaloval zanjo. Ko je leta 2018 poginil corgi Willow, dve leti pozneje pa se je zaradi visoke starosti poslovil še corgi Vulcan, je vztrajala, da ne želi nobenega psa več in da si bosta družbo delali le še s psičko Candy.

Kraljica v mladosti z enim od družinskih psov. Foto: AP
Kraljica v mladosti z enim od družinskih psov. Foto: AP

Da vseeno ne bi bila preveč osamljena po smrti moža, vojvode Edinburškega, ji je sin Andrew, skupaj s hčerkama Beatrice in Eugenie lani, na dan, ko bi njen mož Filip praznoval 100. rojstni dan, podaril dva mladička, a je eden od dvojice kmalu poginil, zato ga je nadomestil z drugim. Za omenjena psa (ime jima je Muick in Sandy) sta skrbela vojvoda Yorški in njegova nekdanja žena Sarah Ferguson, ki živita na posestvu Windsor, v dvorcu Royal Lodge, zato ni presenetljivo, da bosta – kot poročajo britanski mediji – po smrti Elizabete II. prevzela skrb zanje.

"Corgiji se bodo vrnili v Royal Lodge, k vojvodi in vojvodinji. Vojvodinja je namreč našla mladička, ki so ju lani podarili kraljici," BBC navaja anonimni vir blizu Yorškima. Kot še pišejo britanski mediji, sta kraljica in Fergie v zadnjih letih večkrat skupaj sprehajali pse ali jezdili po posestvu.

Kaj se bo zgodilo s Candy, ki je že precej v letih, in (doslej neznano) Lissy, ni jasno, ampak sklepati je mogoče, da bosta Yorška skrbela tudi zanju.