Daleč od javnosti. Foto: EPA
Daleč od javnosti. Foto: EPA

BBC je med programom A Tribute To Her Majesty The Queen, posvečenim preminuli kraljici Elizabeti II., predstavil njeno življenje tako s posnetki iz zasebnega kot tudi javnega življenja. Spregovorili so tudi njeni otroci, ki jih je imela s princem Filipom – zdaj že kralj Karel III., princesa Anne, princ Andrew in princ Edward.

Živali, narava in otroci. Foto: AP
Živali, narava in otroci. Foto: AP
Sorodna novica Kraljica in njeni otroci v Sloveniji: Elizabeta II. v dar dobila lipicanca, Charles pa čebelnjak

Potomci pokojne monarhinje so se spominjali veselih trenutkov, ki so jih preživeli s svojo materjo. Vsem so v lepem spominu ostale predvsem poletne počitnice na škotskem gradu Balmoralu – takrat naj bi bili kot družina najsrečnejši, starši so bili ves čas poleg njih. V Balmoralu je kraljica tudi umrla. Po besedah najmlajšega Edwarda je bil njegov najljubši kraj dopustovanja tudi Sandringham. Anne je poudarila, da so počitnice vključevale vse stvari, ki so bile kraljici pri srcu – podeželje, pse, konje in pobeg od oči javnosti.

"Imel sem veliko srečo, da je bila moja mama," je priznal britanski kralj Karel III. in dodal, da se je vedno zanimala za stvari, ki jih je počel. "Nismo bili priveski, ki bi jih morali videti, a nikoli slišati. Zagotovo smo bili prioriteta," je še dodal Andrew. Mati, ki ni želela, da z njimi ravnajo drugače, naj bi jih sicer v šolo poslala s sporočilcem, naj njene otroke obravnavajo tako kot druge učence.

Njena predanost služenju narodu je bila občudovanja vredna

Pohvalili so sicer tudi njene "službene" strani, njen občutek odgovornosti in služenja. Po besedah Anne je to pomenilo "365 dni v letu, vse življenje, nikoli ni bilo nekaj, kar bi lahko vklopil ali izklopil." Ob tem je Karel II. poudaril, da ji verjetno ni bilo lahko, ko je morala pri 25 letih, po smrti njenega očeta nenadoma prevzeti prestol. "Najverjetneje si je želela početi druge stvari, vzgajati otroke in imeti več časa za prilagoditev," je delil novi britanski kralj.

Sam se je sicer spomnil še enega izmed sijajnih trenutkov. Ko je bil še zelo majhen, se je kopal v kadi, naenkrat pa je s krono na glavi v kopalnico vstopila njegova mama kraljica Elizabeta II. – vadila je namreč za kronanje.