Filip VI. se želi oddaljiti od škandalov svojega očeta, zato se je odpovedal tudi dediščini. Foto: EPA
Filip VI. se želi oddaljiti od škandalov svojega očeta, zato se je odpovedal tudi dediščini. Foto: EPA

Odvetniki nekdanjega španskega kralja so decembra lani trdili, da angleška sodišča niso pristojna za obravnavo tožbe, ki jo je vložila njegova nekdanja ljubica, danska državljanka Corinna zu Sayn-Wittgenstein, ki živi na Otoku. Po njihovem mnenju bi moral Carlos biti izvzet iz pristojnosti angleških sodišč, vse obtožbe pa bi se morale predložiti španskemu vrhovnemu sodišču.

Toda britanski sodnik Matthew Nicklin se s tem ni strinjal in navedel, da ne glede na to, kakšen poseben status je toženec ohranil po španski zakonodaji in ustavi, ta ni več vodja države in posledično ni več upravičen do osebne imunitete. "Sodišče je razsodilo, da se bo civilni postopek, ki ga je vložil tožnik, lahko nadaljeval," je bilo navedeno v povzetku sodbe.

Odvetnik Robin Rathmell, ki zastopa Sayn-Wittgenstein, je dejal, da se danes 84-letni Carlos zdaj ne more več skrivati za svojim položajem, močjo ali privilegiji. Nekdanji kralj je avgusta leta 2020 zaradi množice obtožb in škandalov iz Španije pobegnil v Združene arabske emirate, kjer še vedno živi.

V razmerju sta bila pet let

V predloženih dokumentih je sicer bilo navedeno, da je bil kralj med letoma 2004 in 2009 v intimnem romantičnem razmerju s Corinno zu Sayn-Wittgenstein. Carlos naj bi jo zasipaval z darili tudi po tem, ko sta se razšla. Do nadlegovanja pa naj bi prišlo, ko je Sayn-Wittgenstein zavrnila njegovo pobudo za obnovitev razmerja.

Carlos je poleg groženj, vlomov in vohunjenja zahteval tudi vračilo daril, Sayn-Wittgenstein pa dodaja, da je na njenem domu v osrednji Angliji na vhodnih vratih posestva odjeknilo celo streljanje, poškodovali naj bi tudi varnostne kamere.