Glasbeniki iz videa Westu še niso napovedali nikakršnih tožb. Foto: Reuters
Glasbeniki iz videa Westu še niso napovedali nikakršnih tožb. Foto: Reuters
kanye west
Le še en poskus iskanja pozornosti? Foto: Reuters

Med njimi so Taylor Swift, Rihanna, urednica revije Vogue Anna Wintour, Donald Trump, Caitlyn Jenner, Bill Cosby, George W. Bush, Chris Brown, nekdanji fant Kim Kardashian Ray J in nekdanje dekle Kanya Westa Amber Rose.

Glasbeni video je za zdaj na voljo zgolj na platformi Tidal, ni pa jasno, ali so v videu voščene figure ali slike, toda na trenutke so videti kot živi ljudje. "Namen videa ni niti podpora niti zaničevanje. Gre zgolj za komentar na slavo," je West dejal za Vanity Fair.

Navdihnila ga je slika umetnika Vincenta Desideira iz leta 2008 z naslovom Sleep. Desideir se je na video že odzval in Westa tudi javno podprl.

Ponižana Taylor Swift
Skladba je razburila javnost tudi zaradi dela besedila o Taylor Swift, ki govori o tem, da bosta morda še kdaj spala skupaj, saj je slavna zahvaljujoč njemu. Sodelavci Swiftove so dejali, da je Westu dala jasno vedeti, da ne odobrava izdaje skladbe, saj je nikoli ni slišala.

"Skladba ne more biti odobrena, če nikoli ni bila slišana. West je Swiftovi nikoli ni predvajal. Slišala jo je takrat kot vsi drugi in bila je ponižana. Ne more razumeti, zakaj je tako West kot Kim Kardashian ne moreta preprosto pustiti pri miru." Ko je Swift izrazila, da ni izdala dovoljenja za uporabo besedila, jo je Kim Kardashian namreč označila za lažnivko.

Igralka Lena Dunham je dejala, da je video skrajno neokusen. Ne zdi se ji v redu, da so slavne ženske v videu videti zadrogirano ter skrajno nemočno.

Zaskrbljena je tudi za dekleta, ki si bodo morebiti ogledala video za skladbo Famous. Želi si, da bi Kanye West slavo komentiral na kakšen drugačen način in ne za ceno žensk. "Videa ne morem in ga v bistvu niti ne želim gledati."

Je video umetnost?
"Čez en mesec ne bo nihče več govoril o tem. Vprašljivo je že to, ali bo video kaj pozornosti dobil naslednji teden. Ampak to je v redu, saj se bo Kanye zagotovo domislil česa drugega," je za Guardian dejal Bob Lefsetz.