Kate del Castillo se je, ironično, proslavila z vlogo vodje narkokartela. Foto: Telemundo
Kate del Castillo se je, ironično, proslavila z vlogo vodje narkokartela. Foto: Telemundo
Sean Penn s Joaquinom "El Chapom" Guzmanom - prav gotovo najbolj nepričakovani intervju leta. Foto: Twitter
Kate del Castillo je ena večjih mehiških zvezdnic. Foto: Reuters
Z očetom Ericom del Castillom, zvezdo zlate dobe mehiškega filma. Foto: Instagram
Z Juliette Binoche in Antoniom Banderasom, soigralcema iz filma 33 o ujetih čilskih rudarjih. Foto: Reuters
V zakonu z igralcem Aaronom Diazom je zdržala dve leti. Foto: Reuters
Kate del Castillo je tudi ambasadorka lastne znamke tekile. Foto: Honor
Oktobra je objavila skupno fotografijo s Seanom Pennom, a takrat nihče ni slutil, kaj igralca kujeta. Foto: Twitter

V teh dneh se je Castillova znašla na medijskih naslovnicah zaradi svoje vloge pri intervjuju Seana Penna z mehiškim narkokraljem Joaquinom "El Chapom" Guzmanom.

Castillova je do Guzmana, ki so ga oblasti po pobegu iz zapora julija do petka zaman iskale, prišla na dobri stari način - z ženskimi čari. Igralka, ironično najbolj znana po vlogi narkovodje v telenoveli La Reina del Sur (Kraljica juga, 2011), je namreč leta 2012 na svojem Twitterju objavila sporen zapis v podporo El Chapu, vodji zloglasnega kartela Sinaloa, krivega ne samo prekupčevanja s tonami mamil, ampak tudi brutalnih umorov.

"Danes verjamem bolj v Chapo Guzmána kot pa v vlado, ki pred menoj za lastno finančno korist skriva bolečo resnico, zdravilo za raka, aids itd.," je zapisala. Vodji narkokartela, ki je po lastnih besedah v trgovini z mamili videl edini beg pred revščino, pa je predlagala: "G. Chapo, mar ne bi bilo kul, če bi začel prekupčevati z ljubeznijo? Z zdravili za bolezni, hrano za brezdomne otroke, alkoholom za domove za upokojence, kjer ne dovolijo starejšim preživeti svojih zadnjih dni, kakor koli oni že jebeno hočejo. Predstavljaj si, da bi prekupčeval s skorumpiranimi politiki, namesto z ženskami in otroki, ki končajo kot sužnji. Zakaj ne požgeš vseh tistih kurbišč, kjer so ženske vredne manj kot zavojček cigaret? Brez ponudbe ni povpraševanja. Daj no, Don! Bil bi junak junakov. Dajmo, prekupčujmo z ljubeznijo. Saj znaš. Življenje je posel in edino, kar se spreminja, je roba. Se ne strinjaš?"

Narkošefi kot sodobni robin hoodi?
Čeprav so igralko zaradi tega zapisa ostro kritizirali mnogi (sama se je branila, da samo ne razumejo ironije), pa v Mehiki mnogi delijo prepričanje Castillove, da so politiki skorumpirani škodljivci, narkovodje pa včasih neke vrste novodobni robin hoodi. Izjava je tudi povzela vsesplošno zagrenjenost Mehičanov nad vojno proti kartelom, ki jo je leta 2006 sprožil takratni mehiški predsednik Felipe Calderón iz konservativne stranke PAN, v devetih letih pa je terjala že več kot 100.000 življenj.

Castillova je do vlade odkrito kritična, predvsem zaradi njenega zanemarjanja najrevnejših slojev, po drugi strani pa je zelo angažirana v človekoljubnih organizacijah, ki se borijo proti trgovini z ljudmi.

Od cvetja do dopisovanja
Katin polemični tvit je pritegnil pozornost tudi samega Guzmana, ki je z igralko stopil v stik prek svojega odvetnika in ji po njem mnenju "v znak hvaležnosti" poslal šopek rož. Njune poti so se (posredno) znova prekrižale dve leti pozneje, ko si je Castillova želela posneti biografski film o Guzmanu, zaradi česar je bila prek njegovega odvetnika, pa tudi celo prek bolj osebnega dopisovanja v stiku s slave željnim kriminalcem, ki pa bi film zaupal samo Castillovi, tudi po njegovem pobegu iz zapora.

Kar je izkoristil Sean Penn, ki se je tako s skrivnim intervjujem, rokovanjem in druženjem s pobeglim zapornikom znova spravil v precej neugoden položaj. Pa tudi Kate. Da je bil zločinec zelo naklonjen lepi igralki, priča tudi Pennov opis njunega srečanja: "Guzman odpre Katina vrata in jo pozdravi kot hčerko, ki se je ravnokar vrnila s kolidža."

A čeprav hočejo mehiške oblasti zdaj zaradi članka zaslišati tako Penna kot Castillovo, Bela hiša pa Pennovo ad hoc novinarstvo kritizira kot "noro", je prav ta bizarna zgodba (beri: premajhna pazljivost Castillove in Guzmana pri svojem dopisovanju) pripeljala do (ponovnega) prijetja 61-letnega mehiškega mamilarskega kralja.

Kate del Castillo kot usodna ženska? Ne bi bilo prvič.

Skok na ameriški trg
Hčerka znanega mehiškega igralca Erica del Castilla je zaslovela z vlogo v telenoveli Muchachitas leta 1991 in takoj postala varovanka Televise, vsemogočne TV-hiše, ki stoji za mehiško mašinerijo telenovel. Pri nas smo del Castillovo lahko med drugim gledali v telenoveli Lažnivka (La mentira, 1998), pa v Ameriški družini (2002) in v gostujoči vlogi v seriji Gandža (2009) - z zadnjima je kariero razširila še na ameriški trg, kjer je med drugim zaigrala tudi v epizodi serije Na kraju zločina, seriji Jane the Virgin ter v filmih Bordertown, Without Men, No Good Deed in Down for Life.

A vloga Terese Mendoze v La Reina del Sur je bila tista, ki je zares odmevala, Telemundo pa je hotel s serijo, posneto po romanu Artura Pérez-Reverteja o Mehičanki, ki nehote postane kraljica mamilarskih poslov, celo resno konkurirati za emmyja. Prekupčevalko z mamili je igrala tudi v telenoveli Duenos del Paraiso (2012), v peti sezoni Gandže pa je upodabljala vodjo mehiške kriminalne organizacije. Tisti, ki jo poznajo, jo opisujejo kot nadarjeno in karizmatično igralko z močnim značajem, na Twitterju pa ima kar 2,5 milijona sledilcev.

V zakon ne verjame (več)
Castillova, ki zadnja leta živi med Ciudadom de Mexico in Los Angelesom, je bila dvakrat poročena: med letoma 2001 in 2004 z nogometnim igralcem Luisom Garcio, med letoma 2009 in 2011 pa z mehiškim igralcem in pevcem Aaronom Diazom. Otrok nima, in kot je javno povedala, jih niti nikdar ni hotela, prav tako brez dlake na jeziku je bila tudi glede spolnosti in zakona, ki se ji - po dveh propadlih - zdi nepotrebna birokratska formalnost, v institucije pa da na splošno ne verjame. Te dni je pa tako ali tako bolj zaposlena s promoviranjem svoje znamke tekile.

Andrew Paxman, akademik, ki je napisal biografijo o ustanovitelju Televise Emiliu Azcárragi, je za Guardian povedal, da razlog Katine "zgovornosti" morda tiči tudi v njeni starosti. "Ženske igralke v svojih 30. letih pogosto prenehajo dobivati vabila na avdicije, zato skušajo ostati relevantne s svojimi izjavami ali političnimi razglasi. Prizadevajo si, da bi jih mediji jemali resneje, glede na to, da so bile v preteklosti slikane zgolj kot starlete. Na vsak način skušajo pokazati, da imajo lastna mnenja," je povedal.

Zakaj bi si Guzman želel sodelovati pri biografskem filmu, ki bi ga varnostno nedvomno ogrozil, pa: "Očitno je, da je El Chapo zatreskan v Kate del Castillo, kar je svoji ženi upravičil s trditvijo, da je Kate idealna za vlogo njegove matere v filmu."

Se pa Variety v svojem članku o Castillovi sprašuje, ali ne bo njena povezava z Guzmanom njeni karieri zdaj škodila. Castillova naj bi namreč v prihajajoči Netflixovi seriji Ingobernable igrala mehiško prvo damo, sposobno "predsednika ustvariti, predsednika zapustiti in predsednika ubiti", kot se bere napovednik. Serijo bi morali začeti snemati letos, pri Netflixu pa izjav o Castillovi po zadnjih dogodkih in njenih potencialnih težavah z mehiškimi oblastmi še niso dali.