Priprave na tak dogodek so zahtevne tudi iz varnostnega vidika. Foto: Reuters
Priprave na tak dogodek so zahtevne tudi iz varnostnega vidika. Foto: Reuters

Moža britanske kraljice Elizabete II., ki je umrl prejšnji petek, bodo pokopali v soboto v Windsorju, že pred obredom pa so iz Buckinghamske palače sporočili nekaj podrobnosti, povezanih s pogrebom. Ta namreč na željo pokojnega Filipa ne bo potekal z državniškimi častmi, a bo v sprevod ob posebnem pogrebnem vozilu, ki ga je pomagal oblikovati sam pokojni princ, vseeno vključenih nekaj vojaških enot, na primer konjeniki in orkester.

Pogreb na TV Slovenija 2

Prenos pogreba bo v soboto na 2. programu TV Slovenija z začetkom ob 15.30. S komentarjem ga bosta pospremili Mojca Mavec in dramska igralka Polona Vetrih.

Na pogrebu, ki bo potekal ob spoštovanju ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, bodo vsi Filipovi najožji sorodniki ‒ poleg vseh štirih otrok tudi vsi vnuki oz. vnukinje (William, Harry, Zara Tindall, Peter Phillips, princesi Eugenie in Beatrice ter otroka princa Edwarda, Louise in James) ter njihovi možje oz. žene: Camilla, vojvodinja Cornwalska (Charlesova žena), Timothy Laurence (mož princese Anne), Sophie, vojvodinja Wesseška (žena princa Edwarda), Catherine, vojvodinja Cambriška (žena princa Williama), Mike Tindall (mož Filipove vnukinje Zare), Edoardo Mapelli Mozzi (mož princese Beatrice) in Jack Brooksbank (mož princese Eugenie). Manjkala bo le žena princa Harryja, Meghan, ki je zaradi nosečnosti ostala v ZDA.

Pred gradom Windsor užaloščeni Britanci puščajo rože, spominke, pisemca in slike. Nekaj sta si jih ogledala tudi vidno žalujoči princ Charles in Camilla. Foto: Reuters
Pred gradom Windsor užaloščeni Britanci puščajo rože, spominke, pisemca in slike. Nekaj sta si jih ogledala tudi vidno žalujoči princ Charles in Camilla. Foto: Reuters

Poleg tega je kraljica izbrala še nekaj Filipovih prijateljev oz. sorodnikov, pri čemer se je menda trudila, da bi med predpisano trideseterico vključila čim več vej njegovega in svojega (širokega) sorodstva. Vabljeni so tako njena bratranca in sestrična, Edward, vojvoda Kentski, Richard, vojvoda Gloucesterski in princesa Alexandra, pa Filipov pranečak, Bernhard, dedni knez Badna, grof Donatus, ki bo zastopal dinastijo Hesse (vanjo sta se poročili dve od štirih Filipovih sester), še en pranečak, Philip, knez Hohenlohe-Langenburški (sicer vnuk Filipove najstarejše sestre), kraljičina nečak in nečakinja, David Armstrong-Jones in lady Sarah Chatto z možem Danielom ter družinska prijateljica in daljna sorodnica Penelope Knatchbull, grofica Mountbattenska.

Šotori novinarskih ekip so
Šotori novinarskih ekip so "obkrožili" Windsor. Foto: Reuters
Pogreb princa Filipa bo na gradu Windsor

Od Filipa se bodo poslovili tudi njegovi dolgoletni uslužbenci

Posebna čast bo pripadla Filipovemu dolgoletnemu osebnemu tajniku, brigadirju Archieju Millerju Bakewellu, ki bo skupaj s Filipovimi najbližjimi, njegovim osebnim stražarjem ter dvema pažema in dvema osebnima služabnikoma hodil za krsto od gradu Windsor do bližnje kapele sv. Jurija, kjer bo pokojni princ pokopan.

Natančno je določen tudi vrstni red, kako bodo žalujoči hodili za krsto: prva bosta hodila Charles in Anne, za njima Edward in Andrew, v tretji vrsti pa Peter Philips, ob njem na vsaki strani pa Harry in Willliam. Ravno ta "ureditev" je izzvala nemalo novinarskih vprašanj v smislu, ali sta William in Harry tako sprta, da ne moreta drug ob drugem hoditi ni pogrebu ljubljenega dedka, a Palača pričakovano na tovrstna vprašanja ni želela odgovoriti, medije pa okrcala, naj ne pozabijo, da je zdaj v ospredju poročanje o smrti oz. pogrebu.

Za pogrebnim sprevodom se bo v avtomobilu peljala kraljica Elizabeta v družbi svoje dvorne dame, so še sporočili iz palače. Med obredom v kapeli bo v prvi vrsti sedela kraljica, a (zaradi ukrepov) sama. Med slovesnostjo bo sicer pel štiričlanski zbor, ostali udeleženci dogodka pa morajo spoštovati proticovidna pravila in ne smejo peti. Obred bo vodil dekan Windsorja David Conner, sodeloval pa bo tudi vodja anglikanske cerkve Canterburyjski nadškof, Justin Welby.

Odlikovanja in insignije, ki jih je za obred izbral Filip sam, so že pripravljeni. Foto: Reuters
Odlikovanja in insignije, ki jih je za obred izbral Filip sam, so že pripravljeni. Foto: Reuters

Vsi bodo v civilnih oblačilih

Nemalo začudenja je bilo tudi ob kraljičini odločitvi, da žalujoči ne bodo nosili uradnih uniform. Gre sicer za spreten kompromis, saj npr. Harry po lanski odpovedi kraljevim dolžnostim do vojaške uniforme ni več upravičen (kraljica mu je nedavno skladno z dogovorom odvzela vse čine), in če bi drugi nosili uniforme, bi Harryjeva obleka še toliko bolj bodla v oči.

Poglavar Anglikanske cerkve: Molite za kraljico

Duhovni vodja Anglikanske cerkve Justin Welby je Britance pozval, naj molijo za kraljico Elizabeto ali ji pri sebi izrečejo sožalje. Welby, nadškof Canterburyja, ki bo vodil žalno slovesnost, je ob tem dejal, da bi bilo napak soditi, kako se 94-letna kraljica počuti iz tega, kako je videti na slovesnosti.

"Kraljica je, vedla se bo skrajno dostojanstveno in izkazovala izjemen pogum, kot to vedno počne. Hkrati pa se poslavlja od nekoga, s katerim je bila poročena 73 let,"
je dejal Welby. "Mislim, da ima to za vsakogar izjemno velik pomen, in upam, da bo cel narod, če verjame v to, molil zanjo, če že ne molil, pa vsaj sočustvoval z njo in, v svojih srcih, izrekli njenemu visočanstvu sožalje."

Po poročanju nekaterih medijev pa je kraljico k odločitvi spodbudilo še nekaj: njen drugi sin, Andrew, ki se je bil po razkritju vpletenosti v škandal z Jeffreyjem Epsteinom prisiljen umakniti iz ožje kraljeve družine, naj bi si menda zaželel (oz. pri tem tudi vztrajal) na pogrebu nositi svojo admiralsko obleko, česar pa javnost gotovo ne bi dobro sprejela.

Celotno pogrebno slovesnost je menda Filip načrtoval sam, od izbora orkestra, predstavnikov vojaških enot, ki bodo stali ob poti pogrebnega sprevoda, in vozila za krsto do takih podrobnosti, kot so medalje in odlikovanja, ki bodo postavljeni na oltar med obredom.

Pogreb bodo sicer prenašali tudi prek malih zaslonov ‒ spremljali ga boste lahko tudi na TV Slovenija 2 z začetkom ob 15.30 ‒, Otok pa se bo 99-letnemu princu poklonil z molkom točno ob 16. uri po krajevnem času, ko ga bodo pokopali.

Celotno dogajanje naj bi se začelo ob 13. uri po lokalnem času (14.00 po srednjeevropskem) in sklenilo dobre tri ure pozneje, ob 16.10 oz. 17.10 po našem času. Pogrebni sprevod se bo izpred gradu Windsor odpravil ob 14.38 (15.38), ob 15. uri (16.00) pa naj bi se v kapeli začel obred.

Zloščeni Range rover. Pri načrtih za predelavo avtomobila, ki bo nekoč peljal njegovo krsto, je pred časom sodeloval tudi Filip. Foto: Reuters
Zloščeni Range rover. Pri načrtih za predelavo avtomobila, ki bo nekoč peljal njegovo krsto, je pred časom sodeloval tudi Filip. Foto: Reuters

Rekordno število pritožb zaradi BBC-jevega programa, ‒ pa tudi pritožb na preveč preprost način pritoževanja

BBC se te dni sooča s številnimi kritikami zaradi ‒ menda ‒ preobsežnega poročanja o Filipovi smrti. Zaradi odločitve, da spremenijo program v petek, ko je odjeknila novica, da je umrl, se je na britansko nacionalno televizijo usulo rekordno število pritožb: kar 109.741. Na BBC-ju so se nanje odzvali s pojasnilom, da razumejo pritožbe, a obenem med vrsticami namignili, da bi jih bilo verjetno še več, če se za omenjeno spremembo programa ne bi odločili.

Podobno se je namreč zgodilo že leta 2002, ko je umrla Elizabeta, kraljica mati. To so bili še časi, ko so ljudje svoje nezadovoljstvo izražali zgolj s telefonskimi klici in pismi, pojasnjuje Mark Byford, nekdanji pomočnik generalnega direktorja BBC-ja in direktor programa za novinarstvo na televiziji. A so vseeno dobili na stotine pritožb. Ena, ki mu je še posebej ostala v spominu, je bila o barvi kravate, ki jo je nosil voditelj ‒ ta je bila namreč bordo rdeča in ne črna, kot bi se spodobilo.

Na poplavo pritožb so se odzvali tako, da so takoj naročili neodvisno raziskavo javnega mnenja in ugotovili, da velika večina ljudi meni, da poročanja o smrti kraljice matere ni preveč in da poročanje ni neprimerno ali nespoštljivo, kar so BBC-ju tudi med drugim očitali.

V državi od prejšnjega petka, ko je Filip umrl, vlada osemdnevno obdobje žalovanja. Zastave po Združenem kraljestvu so spuščene na pol droga. Foto: Reuters
V državi od prejšnjega petka, ko je Filip umrl, vlada osemdnevno obdobje žalovanja. Zastave po Združenem kraljestvu so spuščene na pol droga. Foto: Reuters

"Pomembno je, da razumemo pritožbe, ne smemo pa se jim podrejati."

"Morda smo se na začetku, takoj ob novici o smrti, odzvali malo okorno," priznava danes, a verjame, da so se od takrat tako voditelji kot novinarji in uredniki marsičesa naučili, o čemer po njegovi oceni priča tudi neprimerno boljše prvo poročanje o smrti princa Filipa v petek. Po drugi strani pa glede javnega mnenja opozarja: "Pomembno je, da razumemo pritožbe, ne smemo pa se jim podrejati." Pritožbe so tako, poudarja, lahko zgolj ena izmed smernic, ne smejo pa biti vodilo novinarskega poročanja.

Glede rekordnega števila pritožb pa Byford poudari, kako lahko je danes podati pritožbo, saj se to naredi zgolj z nekaj kliki. In še nenavadni dodatek? BBC je med drugim dobil številne pritožbe, da je podajanje pritožb preveč preprosto.

Pogovor z Mitjo Meršolom pred pogrebom princa Filipa