William Shatner je po poletu dejal, da je bila to najbolj čustvena izkušnja, kar jih je doživel. Foto: AP
William Shatner je po poletu dejal, da je bila to najbolj čustvena izkušnja, kar jih je doživel. Foto: AP

Med tistimi, ki niso navdušeni nad Shatnerjevim podvigom, sta tudi Joan Collins in zvezdnik serije Succession (Nasledstvo) Brian Cox.

Vse skupaj se dogaja po tem, ko je britanski princ William kritiziral vesoljski turizem, zaradi česar je Shatner hitel opravičevat svoj izlet kot "mali korak, da se znebimo onesnaževalskih industrij na Zemlji".

Joan Collins je gostovala v eni epizodi Zvezdnih stez. Igrala je Edith Keeler, v katero se zaljubi Shatnerjev kapitan Kirk. Foto: IMDB
Joan Collins je gostovala v eni epizodi Zvezdnih stez. Igrala je Edith Keeler, v katero se zaljubi Shatnerjev kapitan Kirk. Foto: IMDB

"Neverjetno, kajne? Kakšen tepec. Kdo si želi tega? Ne, absolutno ne. Ste videli Shatnerja? Bil je v zraku in so ga vrteli z glavo navzdol. Dajmo najprej poskrbeti za ta planet, preden začnemo letati z njega," je dejala 88-letna Collinsova v oddaji Jonathana Rossa.

Sorodna novica Igralec William Shatner pri 90 letih postal najstarejši človek v vesolju

Collinsova, ki se je najbolj spomnimo iz Dinastije, je v eni od epizod Zvezdnih stez igrala Edith Keeler, v katero se kapitan James Kirk, ki ga je upodabljal Shatner, zaljubi, a nato pusti, da umre.

"Vsak Zemljan bi moral to videti"

Gost oddaje s Collinsovo je bil tudi Cox, ki je na vprašanje, ali bi sam obiskal vesolje, odločno odgovoril, da ne bi. "Ne, absolutno ne. Mislim, da je to neumno. Spominjam se, ko sem gledal Richarda Bransona in Jeffa Bezosa, kako sta šla v vesolje za 11 minut ali koliko že ... Ne, ne potrebujemo še več vesoljskih plovil. Že tu imamo dovolj letečega sra***.”

Shatner je v vesolje poletel na krovu rakete Jeffa Besoza, ustanovitelja spletnega trgovca Amazona. Posadko so izstrelili iz zahodne teksaške puščave, polet pa je trajal deset minut, pri čemer so dosegli najvišjo višino 100 kilometrov od Zemlje. Ekipa je pri tem za krajši čas izkusila tudi breztežnost, prav tako so z oken kapsule lahko opazovali zaobljenost Zemlje.

Polet je trajal vsega deset minut. Foto: Reuters
Polet je trajal vsega deset minut. Foto: Reuters

"Vsak Zemljan bi moral videti to. Neverjetno je bilo," je dejal v solzah kanadski igralec Bezosu po pristanku na Zemlji. “Kar si mi pravkar dal, je najgloblja izkušnja mojega življenja. Tako čustven sem ob tem, kar sem izkusil. Upam, da nikdar ne okrevam. Upam, da lahko ohranim to, kar čutim v tem hipu. Tega nočem izgubiti."

Princ William: Fokus bi moral biti na tem planetu

Po poletu je princ William kritiziral vesoljsko tekmo in prebujajočo se industrijo vesoljskega turizma. "Kar potrebujemo, je, da so najbistrejši umi tega sveta osredotočeni na to, kako bomo popravili ta planet, ne pa, da skušajo najti naslednji planet, kjer bi živeli," je dejal.

Shatner se je na prinčev ošvrk odzval spravno.

"William je krasen angleški gospod. Nekega dne bo britanski kralj. Krasen, nežen, izobražen mož je, a nima prav glede tega, kaj je cilj izletov v vesolje. Bistvo ni 'glejte me, v vesolju sem'. Ne, princu bi rekel – in upam, da to sliši – da so to majhni koraki proti cilju spraviti vso to onesnažujočo industrijo z Zemlje,” je zatrdil.

Četverico je ob pristanku takole pozdravil tudi Jeff Bezos. Foto: Reuters
Četverico je ob pristanku takole pozdravil tudi Jeff Bezos. Foto: Reuters

Posmehljiv tudi George Takei

Shatnerju so se na poletu pridružili podpredsednica družbe Blue Origin Audrey Powers, Chris Boshuizen, soustanovitelj podjetja Planet, ki snema satelitske slike Zemlje, in Glen de Vries, izvršni direktor francoskega podjetja za programsko opremo v zdravstvu Dassault Systemes.

Četverica se je najprej nekaj dni usposabljala na Zemlji, čeprav je raketni sistem povsem samodejen.

Shatnerja je že prej kritiziral njegov soigralec iz Zvezdnih stez George Takei, s katerim imata že dolgoletni spor. “William gre drzno tja, kamor so šli že drugi," je dejal cinično za Page Six.

Bezos, ki je za prihodnje polete prodal že za 100 milijonov dolarjev vozovnic in katerega cilj je prevlada področja vesoljskega turizma, je v vesolje poletel na krstni izstrelitvi svoje vesoljske ladje julija letos.