V tej kapsuli se poleti nad 100 kilometrov in nazaj. Foto: Reuters
V tej kapsuli se poleti nad 100 kilometrov in nazaj. Foto: Reuters
Sorodna novica Bezos v vesolje s svojim plovilom: "To sem si želel vse življenje"

Celotna pot naj bi trajala okoli deset minut, kar pomeni, da je anonimnež za pot pripravljen odšteti okoli 45.000 dolarjev na sekundo vesoljskega poleta, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Blue Origin bo raketo New Shepard v vesolje izstrelil predvidoma 20. julija. Po izstrelitvi naj bi raketa v dveh minutah pospešila na več kot 3700 kilometrov na uro. Po treh minutah bodo občutili breztežnost.

Raketa New Shepard med navpičnim motornim pristajanjem. Osnovni namen naprave je razvoj tehnologij za večkratno uporabnost. Na tej podlagi Blue Origin že dolgo razvija težkonosilno raketo New Glenn, ki pa se nenehno odmika v prihodnost. Foto: Blue Origin
Raketa New Shepard med navpičnim motornim pristajanjem. Osnovni namen naprave je razvoj tehnologij za večkratno uporabnost. Na tej podlagi Blue Origin že dolgo razvija težkonosilno raketo New Glenn, ki pa se nenehno odmika v prihodnost. Foto: Blue Origin

Ne gre za orbitalni, temveč paraboličen polet. Poenostavljeno: kot bi z močnim topom izstrelili kroglo v nebo, ta bi naredila lok in padla nazaj na Zemljo. V tem primeru bo top nadomestila raketa, ki bo tovor ponesla do okoli 90 kilometrov, sama kapsula s potniki pa bo presegla 100 kilometrov. Ker je to najširše sprejeta meja vesolja (Karmanova črta), se bodo potniki lahko pohvalili z astronavtsko dejavnostjo.

Za primerjavo: Mednarodna vesoljska postaja (MVP) je od Zemlje oddaljena okoli 400 kilometrov.

New Shepard bo med spustom odprl padala in pristal v puščavi Teksasa.

Dražbo so začeli že v maju, v soboto pa je potekal zaključni del. Še v četrtek je bila cena poleta 4,8 milijona dolarjev, nato pa so hitro prebili mejnik 20 milijonov. Zadnje kladivo je nato udarilo pri 28 milijonih dolarjev.

Notranjost kapsule z velikimi razglednimi okni. Cene za
Notranjost kapsule z velikimi razglednimi okni. Cene za "redne" vozovnice Blue Origin ni razkril. Foto: Reuters

"Ime zmagovalca dražbe bomo objavili v tednih po zaključku dražbe," so tvitnili pri podjetju. Poleg anonimnega kupca in Jeffa Bezosa bo na krovu tudi brat ustanovitelja Amazona Mark Bezos, identitete četrtega potnika še niso razkrili.

Blue Origin je kapsulo zadnjič testiral sredi aprila. Takrat so dosegli višino okoli 105 kilometrov. Ob začetku in koncu poleta so testirali naloge astronavtov, polet pa je potekal brez posadke. Raketa New Shepard do zdaj še ni letela s posadko.

Na dražbi zbrana sredstva bodo namenili fundaciji Blue Origina za mlade, v okviru katere spodbujajo prihodnje generacije, naj se odločijo za kariero na področju znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike.

Video: Posnetek izstrelitve New Sheparda

Tekma za vesoljske turiste

Zadnji polet raketoplana VSS Unity. Foto: Virgin Galactic
Zadnji polet raketoplana VSS Unity. Foto: Virgin Galactic

Medtem poteka minitekma med dvema vesoljskima podjetnikoma. V podjetju Virgin Galactic, za katerim stoji znani Richard Branson, bodo poskušali Bezosa prehiteti. Tako kot Blue Origin se tudi Virgin Galactic že več kot desetletje trudi razviti opremo za vesoljski turizem.

Kmalu po tem, ko je Bezos naznanil svoj osebni polet v vesolje, so iz Virgin Galactica sporočili, da bo še pred tem Branson opravil svojo vesoljsko ekskurzijo z raketoplanom VSS Unity. Ta sicer zmore le dobrih 80 kilometrov, kar pa kot mejo vesolja priznava ameriška vojska, zato se tudi Virgin Galactic hvali z vesoljskim turizmom.

Vse skupaj pa po desni prehiteva SpaceX. Ta je v primerljivem času razvil revolucionarne rakete za večkratno uporabo, povrhu trenutno najzmogljivejšo raketo sveta, pa še vesoljske ladje za prevoz posadke. V zadnjem času je uspešno iztržil več komercialnih poletov tako na Mednarodno vesoljsko postajo kot "prostoleteče", večdnevne ekskurzije v orbito.