Turisti naj bi skupaj z izkušenimi kozmonavti leteli v vesoljski ladji Sojuz. Foto: ESA/NASA
Turisti naj bi skupaj z izkušenimi kozmonavti leteli v vesoljski ladji Sojuz. Foto: ESA/NASA

"Načrtujemo, da bo eden od udeležencev odprave opravil vesoljski sprehod iz ruskega dela skupaj z ruskim kozmonavtom," so sporočili iz Energie, ki je del ruske vesoljske korporacije Roskozmos. Sporočilo povzema Slovenska tiskovna agencija.

Rusi so napoved objavili nekaj dni po podpisu dogovora med ameriško vesoljsko agencijo Nasa in družbo Virgin Galactic britanskega milijarderja Richarda Bransona o spodbujanju zasebnih vesoljskih potovanj na Mednarodno vesoljsko postajo (MVP).

Pred nekaj meseci je turistično potovanje v vesolje napovedalo tudi podjetje SpaceX milijarderja Elona Muska, ki namerava prihodnje leto s svojim plovilom Crew Dragon v orbito popeljati tri ljudi.

Space Adventures na svoji spletni strani že oglašuje vesoljski sprehod, ki da bo redka in razburljiva izkušnja, izvedljiva samo v okviru ruskega programa. "Če se boste odločili za polet v vesolje z ruskim plovilom Sojuz, boste imeli priložnost izvedbe vesoljskega sprehoda v spremstvu profesionalnega kozmonavta," piše v oglasu.

Ta ameriška agencija je v letih 2001–2009 v sodelovanju z Rusi na MVP že popeljala osem turistov, še piše Slovenska tiskovna agencija.

Video: Prav zdaj sta na vesoljskem sprehodu dva astronavta