Kraljica Elizabeta II. med opravljanjem obveznosti v sredo. Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta II. med opravljanjem obveznosti v sredo. Foto: Reuters

"Kraljica je imela danes zjutraj pozitiven izvid testa. Njeno veličanstvo ima le blage simptome, a pričakuje, da bo lahko v prihodnjem tednu na gradu Windsor opravljala drobne obveznosti. Njeno zdravstveno stanje bodo zdravniki še naprej skrbno spremljali, sledila bo vsem priporočilom," so sporočili z dvora.

95-letna monarhinja, ki je nedavno praznovala 70-obletnico na prestolu, se je covidu-19 do zdaj uspešno izogibala. Prejela je tri odmerke cepiva.

Zdravstveno stanje najstarejše monarhinje na svetu se v zadnjem času krha. Oktobra lani je noč preživela v bolnišnici, a vzroka niso sporočili, nato pa je več dni okrevala. V sredo pa je med opravljanjem kraljevih obveznosti sodelavcem dejala, da se ne more prav dobro premikati.

Charles covid-19 prebolel že drugič

Pred desetimi dnevi so iz rezidence Clarence House sporočili, da se je s koronavirusom že drugič okužil kraljičin sin, prestolonaslednik princ Charles. 73-letnik je tako že drugič zbolel za covidom-19. Prvič se je namreč okužil leta 2020, ko je imel le blage simptome. Nekaj dni pred okužbo je bil v stiku z materjo.

Nekaj dni zatem je morala v osamitev tudi Charlesova žena Camilla, potem ko so z izvidom testa potrdili, da je okužena z novim koronavirusom. Camilla je sicer po Charlesovem pozitivnem izvidu testa vseeno opravljala dolžnosti. Tudi onadva sta polno cepljena, vključno s poživitvenim odmerkom.

Dobre želje britanskega političnega vrha

Kraljici je več vidnih britanskih politikov zaželelo čim hitrejšo ozdravitev. "Prepričan sem, da govorim v imenu vseh, ko želim njenemu veličanstvu kraljici hitro okrevanje," je na Twitterju zapisal britanski premier Boris Johnson, podobno pa se je odzval tudi preostali britanski politični vrh, vključno z več ministri Johnsonove vlade, npr. notranjo ministrico Priti Patel in zdravstvenim ministrom Sajidom Javidom. "Hitro se pozdravite," ji je zaželel tudi vodja laburistov Keir Starmer. Londonski župan Sadiq Khan pa je zapisal: "Predanost njenega veličanstva kraljice, ki jo namenja naši državi, je še naprej neomajna. Želim ji hitro in varno okrevanje po covidu-19."