Poziv strankam tiskovne agencije Reuters:
Poziv strankam tiskovne agencije Reuters: "Prosimo, umaknite to fotografijo iz svojega sistema." Foto: Reuters

Valižanske princese Kate v javnosti ni bilo že več kot dva meseca, zaradi sumljivo skopih podatkov o njenem zdravju, ki jih v javnost pošlje Kensingtonska palača, pa vsi, ki spremljajo dogajanje, povezano z britansko kraljevo družino, že nekaj tednov (in vedno glasneje) ugibajo, kaj se dogaja z njo.

Znano je, da je princesa januarja prestala zahtevno operacijo v trebušni votlini, ki po zagotovilih njenega urada "ni rakave vrste", od takrat pa okreva v enem izmed dvorcev na posestvu Windsor. Medtem ko so britanski mediji – očitno v dogovoru z Buckinghamsko palačo – do zdaj princesino željo po zasebnosti spoštovali in zgolj poobjavljali kratka sporočila za javnost, v katerih je Kensingtonska palača poudarjala, da princesa "dobro okreva", pa je prejšnji teden ameriški medij TMZ objavil "paparaci fotografijo" Kate v avtomobilu.

To je bil za urad valižanskega princa in princese dovoljšen znak, da morajo – če se želijo izogniti poplavi fotografov pred vrati posestva – sami objaviti fotografijo valižanske princese in tako vsaj za nekaj časa potešiti radovednost medijev in javnosti. Oboji so namreč zadnje tedne veliko ugibali, kaj se v resnici dogaja s Kate in ali ni v ozadju njenih "zdravstvenih težav" kaj drugega.

Fotografija, ki bi morala pomiriti javnost, zanetila požar

V nedeljo, na dan, ko Britanci praznujejo materinski dan, je tako Kensingtonska palača v svet poslala fotografijo Kate in njenih treh otrok, ki naj bi nastala pretekli teden v Windsorju, posnel pa naj bi jo princ William. Glede na okoliščine je bilo tisto, kar je sledilo, povsem pričakovano: oboževalci, radovedneži in tudi strokovnjaki za računalniško izboljšavo fotografij so fotografijo temeljito prečesali. Namesto da bi bili ob pogledu na nasmejano in na videz zdravo princeso pomirjeni, so našli cel kup očitnih "nedoslednosti".

Kaj vse je narobe?

Najbolj opazna napaka je pri Charlottinem levem zapestju, kjer je rokav njene jopice opazno zamaknjen, podobno je tudi pri zgornjem levem robu njenega krila, ki ob hrbtu kar štrli v zrak. Očitno zamegljena je tudi njena leva rama, na kateri se njeni lasje "končajo" sredi pramena, izstopa pa tudi dekličin levi čevelj, ki je na pogled drugačen od desnega. Princu Louisu na fotografiji manjka del prsta na desni roki, pri princesi Kate pa na jakni kar izgine del zadrge. Poleg tega je del ozadja (predvsem ob Charlottini levi strani telesa) zamegljen, rastlinje v ozadju pa ne daje vtisa, da bi bila fotografija posneta te dni, ampak prej jeseni - ob natančnem pregledu se vidi nekaj porumenelih listov na drevesu v ozadju.

Cel kup sumljivih posegov v fotografijo. Najbolj očitni so izpostavljeni na desni strani kombinacije fotografij – Charlottina roka in rob krila (spodaj), manjkajoči pramen Charlottinih las in dela Katine zadrge (zgoraj). Foto: Instagram/Valižanski princ/MMC RTV SLO
Cel kup sumljivih posegov v fotografijo. Najbolj očitni so izpostavljeni na desni strani kombinacije fotografij – Charlottina roka in rob krila (spodaj), manjkajoči pramen Charlottinih las in dela Katine zadrge (zgoraj). Foto: Instagram/Valižanski princ/MMC RTV SLO

Agencije prvič umaknile že objavljeno fotografijo, ki je prišla iz kraljeve palače

Fotografija je tako zelo prirejena, da ne ustreza našim standardom, so v nedeljo pozno zvečer v en glas začele sporočati novičarske in fotografske agencije. Zgodilo se je nekaj, čemur še nismo bili priča: The Associated Press, Reuters, Getty in AFP so umaknili že objavljeno fotografijo uradne institucije. Edina, ki fotografije ni umaknila, je britanska agencija PA, pri čemer pa je poudarila, da so od vira, torej Kensingtonske palače, že zahtevali pojasnila glede nedoslednosti.

Tako AP kot Reuters pri tem navajata, da njihova etična merila dovoljujejo zgolj minimalne posege v fotografije, nikakor pa ne očitnega prirejanja fotografij, zamegljevanja delov fotografije ali ozadja. AP na primer ne dovoli niti odstranjevanja t. i. rdečih oči, uporaba orodij za izboljšavo fotografij je po njihovem pravilniku sprejemljiva le, ko gre za odstranjevanje delčkov prahu ali česa podobnega, navajajo v ločenem prispevku.

Pri tem velja poudariti, da vse omenjene agencije ob posredovanju tovrstnih fotografij jasno zapišejo, da je fotografijo priskrbela tretja stran in da za njeno avtentičnost ne odgovarjajo.

Če palača v svet pošlje prirejeno fotografijo, o čem še laže?

Dolgoletni britanski poročevalec o kraljevi družini Peter Hunt je za Mirror povedal, da je bila ta poteza velik strel v koleno: "Tole je za kraljevo družino zelo slabo. Saj so vedeli, da bo vsaka fotografija Kate, ki jo bodo objavili, deležna velike pozornosti. Zdaj jih lahko upravičeno skrbi, ali jim bodo ljudje sploh še zaupali, ko gre za informacije o njenem zdravju."

Princesa Kate je bila zadnjič v javnosti opažena konec decembra. Januarja je palača sporočila, da ima zdravstvene težave, in sicer jo je čakala operacija trebušne votline, pri čemer pa niso razkrili, kakšne vrste operacija bo in kakšne težave ima. Kensingtonska palača že vse od januarja ponavlja, da bo Kate odsotna najmanj do velike noči, torej do konca marca. Foto: AP
Princesa Kate je bila zadnjič v javnosti opažena konec decembra. Januarja je palača sporočila, da ima zdravstvene težave, in sicer jo je čakala operacija trebušne votline, pri čemer pa niso razkrili, kakšne vrste operacija bo in kakšne težave ima. Kensingtonska palača že vse od januarja ponavlja, da bo Kate odsotna najmanj do velike noči, torej do konca marca. Foto: AP

BBC na svoji spletni strani priznava, da so fotografijo uporabili tudi sami, da bi javnost čim prej seznanili z informacijo, nato pa so ugotovili, da je nedoslednosti preveč, in so jo umaknili. Pri tem poudarjajo, da ne želijo dajati vtisa "da je fotografija v celoti lažna ali da je valižanska princesa bolj bolna, kot je razvidno s fotografije".

"To ni preveč verjetno, poleg tega pa bi bilo to zelo tvegana strategija za Kensingtonsko palačo," so še zapisali v uredništvu spletne strani BBC-ja. Povedano drugače: če bi se izkazalo, da je palača lagala o resnosti princesine operacije oz. njenem zdravju ter javnost skušala pomiriti z lažno fotografijo, bi to v celoti ogrozilo verodostojnost vsake fotografije, ki jo kraljeva palača izda, s tem pa tudi informacij oziroma uradnih izjav.

Princesa Kate se je opravičila za "zmedo"

Iz Kensingtonske palače so na številna vprašanja medijskih hiš dopoldne vendarle poslali izjavo za javnost valižanske princese Kate: "Kot številni drugi amaterski fotografi tudi sama občasno eksperimentiram pri urejanju fotografij. Rada bi se opravičila za zmedo glede družinske fotografije, ki smo jo objavili včeraj." Zapis, ki so ga delili tudi na uradnih profilih na družbenih omrežjih, je podpisan s črko C, torej Catherine.

Kasneje je BBC objavil fotografijo Kate v avtomobilu s princem Williamom, čeprav se tudi na tej fotografiji princesinega obraza ne vidi zares. Ugibanja javnosti in z njim teorije zarot se torej nadaljujejo.