Mariah Carey že vrsto let prodaja božične izdelke s svojim imenom. Foto: AP
Mariah Carey že vrsto let prodaja božične izdelke s svojim imenom. Foto: AP

Carey povezujejo z božičem, odkar je leta 1994 izdala uspešnico All I Want for Christmas Is You, ki se iz leta v leto na radijskih postajah začne vrteti v tednih brez božičem.

Njeni odvetniki so poleti vložili še zahtevo, da zaščitijo blagovno znamko "kraljica božiča", kar bi pevki dalo pravico, da od drugih glasbenikov zahteva, da ne uporabljajo tega vzdevka tako pri glasbi kot prodaji spominskih predmetov, piše BBC. Odvetniki so poleg tega skušali zaščititi tudi kratici "QOC" (skrajšano v angleškem jeziku za kraljica božiča) in "princesa božiča".

A na zahtevo Mariahinih odvetnikov se je odzvala manj znana pevka Elizabeth Chan, ki je avgusta vložila pritožbo na zahtevo Mariah Carey, s čimer je skušala ustaviti postopek uveljavitve njene blagovne znamke. Revija New Yorker je namreč že leta 2018 prav Chan označila za "kraljico božiča", saj je v ZDA znana po tem, da vsako leto pred božičem predstavi nov glasbeni izdelek.

Skladba All I Want For Christmas Is You ima na Spotifyju že več kot milijardo prenosov. Foto: AP
Skladba All I Want For Christmas Is You ima na Spotifyju že več kot milijardo prenosov. Foto: AP

"Božič je za vse"

Chan je bila ogorčena, da želi Carey "zaslužiti z božičem". "Iskreno verjamem, da prav nihče na svetu ne bi smel imeti izključne pravice do česar koli, povezanega z božičem. Še več, Mariah je želela za vedno pridobiti monopol nad tem praznikom, kar je nezaslišano. Božič je za vse. Na ta dan moramo ljudje deliti, ne pa si lastiti," je Chan dejala ob vložitvi pritožbe. Dodala je, da je Mariah Carey skušala z blagovno znamko "kraljica božiča" zaščititi vse mogoče stvari, od glasbe, oblačil in alkoholnih pijač do zaščitnih mask in ovratnic za pse.

Odvetniki Mariah Carey se na pritožbo Elizabeth Chan niso odzvali, zato je urad zdaj zavrnil njihovo prošnjo za registracijo blagovne znamke.

Zanimivo, da si še ena glasbenica lasti vzdevek "kraljica božiča". To je Darlene Love, ki je pred desetletji zapela nekaj božičnih klasik, kot so Baby Please Come Home, Winter Wonderland in White Christmas.