V posnetkih je mogoče slišati, ko Mel reče, da je Oksana videti kot
V posnetkih je mogoče slišati, ko Mel reče, da je Oksana videti kot "prasica, ki se goni". Foto: EPA
Mel Gibson in Oksana Grigorieva
Mel in Oksana sta bila v zvezi kar tri leta, tudi že takrat, ko je bil on še poročen z Robyn. Foto: EPA

Potem ko je spletna stran Radar Online objavila posnetke igralčevih izbruhov nad Oksano Grigorievo, v katerih jo je zmerjal in celo posredno priznal, da jo je udaril, je začela ukrepati tudi policija.

Za spletni portal People so losangeleške odvetnike povprašali, koliko možnosti je, da bo Mel zaradi posnetkov pristal v zaporu, se bo morda v zaporu znašla Oksana zaradi izsiljevanja in ali so posnetki sploh pristni. Odgovore, si lahko preberete spodaj.

Bo šel Gibson v zapor?
Nekdanji tožilec Jeffery Rubenstein je izrazil dvom in povedal: "Največ, česar ga lahko obtožijo, je nasilje v družini." Dodal je, da igralec ne bo obsojen za zločin, saj nima še nobene resnejše obtožbe. "Njegove domnevne grožnje, čeprav so bile grozne in prehude, niso nujno še zločin. Moral bi obstajati kakšen trden dokaz, da je hotel ubiti dekle in otroka," je razložil Jeffry. Če bo obtožen, mu bodo verjetno le prepovedali približevanje nekdanjemu dekletu in morda celo hčerki, hoditi pa bo moral tudi k svetovalcu.

Bo morala v zapor Oksana?
Gibson je Grigorievo obtožil izsiljevanja. Odvetnik Trent Copeland iz Los Angelesa pa je povedal, da je pri tem šlo bolj za klasično obrambno reakcijo odvetnika, ki zastopa Mela. "Izsiljevanje bodo zelo težko dokazali, če pa jim uspe, bo morala v zapor za eno leto."

Bodo kasete lahko uporabili kot dokazni material na sodišču?
"Na splošno je nezakonito snemati ljudi, če tega ne vedo, vendar so dovoljeni nekateri primeri, kadar gre za nasilje v družini," je odgovoril odvetnik Steve Sitkoff. Dodal je, da pravo ni črno-belo. Sodnik lahko spozna kasete za zakonite ali nezakonite. Če so nezakonite, ne bodo upoštevane kot dokazni material. "Posnetek je sumljiv. Oksana je presenetljivo mirna in daje občutek, kot da ga provocira. Če je bil Mel pod njenim vplivom, ko je izrekal grožnje, bo težko dokazati naklep kriminalnega dejanja."

Ali so kasete pristne?
Forenzik Herbert Joe je povedal, da ni popolnoma prepričan: "Ne bi bil presenečen, če bi bile kasete obdelane na nek način, vendar to še ne pomeni, da niso pristne. Glede tega se mora odločiti sodnik."

Zakaj so zavrnili prošnjo Oksane, da bi imela polno skrbništvo nad hčerko?
"Očitno sodnik ni menil, da Gibson ogroža otroka," je razložil odvetnik Scott Weston in dodal: "Kljub temu, kako grozni se zdijo posnetki na kasetah, to še ne pomeni, da ogroža hčerko - in to je sodnikova glavna skrb. Sodnik bo poskušal ugotoviti, ali je kdaj res bilo nasilje v družini." Weston je povedal še, da bo to dolg sodni proces z veliko zaslišanji.