O. J. je s solzami v očeh dejal, da ni imel namena nikomur ničesar ukrasti. Foto: Reuters
O. J. je s solzami v očeh dejal, da ni imel namena nikomur ničesar ukrasti. Foto: Reuters
O. J. Simpson
Odvetnik Yale Galanter ni našel poti, da bi upokojena športna zvezda še drugič svobodna odkorakala iz sodne dvorane. Foto: Reuters

61-letni nekdanji zvezdnik ameriškega nogometa je pred razsodbo pet minut skesan in v solzah sodnico Jackie Glass rotil, naj bo do njega prizanesljiva: "Ničesar nisem želel ukrasti nikomur. Žal mi je, res mi je žal ..."

A roka pravice je bila neomajna - sodnica je zavrnila njegovo rotenje kot tudi prošnjo, da ga, če se bo pritožil, lahko izpusti proti plačilu varščine.

Usodna kraja spominkov
Simpsona so na začetku oktobra obdolžili oboroženih ropov dveh trgovcev s športnimi spominki v lasvegaški hotelski sobi leta 2007. Od vsega začetka so Simpsonovi odvetniki trdili, da pri incidentu ni šlo za rop, temveč za poskus pridobitve spominkov, ki so mu jih ukradli. Obramba ga je skušala prikazati kot žrtev njegovih sodelavcev, ki so hoteli na hitro zaslužiti na račun Simpsonovega imena.

Leta 1994 se je izvlekel
Sodnica Glassova je med razsodbo večkrat ponovila, da ta primer nima nikakršne zveze s "sodnim procesom 20. stoletja", ko je bil Simpson na ogorčenje množic leta 1994 oproščen umora nekdanje žene Nicole Brown Simpson in njenega ljubimca Ronalda Goldmana.

"Tukaj nisem zato, da bi iskala kakršno koli povračilo za pretekle dogodke," je dejala. "A ne morem se izogniti dejstvu, da ste se pri ropu leta 2007 v Las vegasu obnašali brezvestno. Uporabili ste pištolo, ukradena je bila lastnina. Za ta dejanja vas moram kaznovati."

Po 12 točkah obtožnice je sodnica izrekla večkratno zaporno kazen, ki - kot so kasneje pojasnili Simpsonovi odvetniki in predstavniki sodišča - dejansko pomeni skupno 33 let zapora, s prvo možnostjo pogojne izpustitve po devetih letih.

A. P.