Plišaste medvedke že dolgo zbira. Foto: EPA
Plišaste medvedke že dolgo zbira. Foto: EPA

V intervjuju za britanski tabloid The Sun je nekdanja gospodinjska pomočnica, Charlotte Briggs, razkrila enega izmed bolj nenavadnih delov njene službe – urejanje zbirke plišastih medvedkov princa Andrewa. Služkinja, ki je v Buckinghamski palači delala v 90. letih prejšnjega stoletja, naj bi se za posebno opravilo morala usposabljati. Šolanje, kako razporediti okoli 72 medvedkov z vsega sveta, pa je zaradi velikega števila igrač trajalo kar en dan.

Sorodna novica Princu Andrewu zaradi obtožb spolnega napada odvzeli vse naslove

"Vse je moralo biti popolno. Bilo je zelo nenavadno," je priznala Briggs, ki je bila takrat stara 21 let. Njena naloga je bila tako, da plišaste medvedke, večinoma odete v mornarska oblačila, pazljivo in natančno postavi na že vnaprej določeno mesto na kraljevski postelji ali pa po njegovi sobi.

Pri tem si je morala pomagati s posebno shemo, predvsem pa je morala paziti na to, da so bili razvrščeni po velikosti, od največjega v zadnji vrsti do najmanjšega v sprednji. Na dan je za to opravilo porabila približno eno uro – 30 minut zjutraj in 30 minut, preden se je princ, zdaj star 61 let, odpravil v posteljo. "To je najbolj bizarna stvar, za katero si lahko plačan," je dejala nekdanja zaposlena.

Natančna navodila naj bi se skrčila zgolj na pet igrač

Ponoči so bili tako majhni medvedki zloženi v kamin blizu postelje, ki ga niso uporabljali, druge plišaste igrače, kot so bili nilska konja in črni panter, pa so sodili na posteljo ali pa drugam po sobi. Najljubša sta spala na posebnih prestolih iz mahagonija ob postelji. "Bilo je čudno, saj je bil odrasel človek, ki je služil na Falklandskih otokih. Naravnost oboževal je svoje medvedke in bil zelo jasen, kako želi, da so razporejeni," je še sklenila.

Princ Andrew je bil glede svoje ljubezni do zbiranja plišastih medvedkov vedno odkrit, leta 2010 je dejal: "Vedno sem zbiral plišaste medvedke. Kamor koli sem šel z mornarico, sem kupoval medvedke, tako da imam zbirko z vsega sveta." Glede reda plišastih igrač naj bi bil še vedno strog, a naj bi se natančna navodila nanašala le na lokacijo petih pliškov, s katerimi mora spati.

O njegovi zbirki in natančnosti mest razporejanja je sicer govoril že nekdanji kraljevi policist Paul Page. "Če služkinje medvedkov niso postavile pravilno, je nanje kričal," je povedal in dodal, da je bila prav zato v predalniku vedno plastificirana slika pravilnega razporeda.