Princ Andrew vseskozi zanika navedbe Virginije Giufrre, da naj bi jo spolno zlorabil. Foto: EPA
Princ Andrew vseskozi zanika navedbe Virginije Giufrre, da naj bi jo spolno zlorabil. Foto: EPA

Odvetniki princa so se pred tem z vsemi sredstvi skušali upreti izročitvi sodnih dokumentov. Zaradi zavlačevanja pa si je 61-letni princ zagotovil dodatna dva tedna za odgovor na tožbo. Odgovor mora namreč sedaj sodišču v New Yorku predložiti do 29. oktobra.

Tožba je vložena po newyorškem zakonu o otroških žrtvah spolnega nasilja iz leta 2019, ki je ukinilo zastaranje kaznivega dejanja spolne zlorabe mladoletne osebe.

Afera Jeffreyja Epsteina razkrila pedofilsko mrežo

Danes 38 let stara Virginia Giufrre trdi, da jo je princ Andrew spolno zlorabil leta 2001 na treh različnih lokacijah, tudi v New Yorku. Obtožbe so del škandala oziroma pedofilske afere ameriškega milijonarja Jeffreyja Epsteina, ki je v zaporu leta 2019 storil samomor.

Virginia Roberts, zdaj Virginia Giuffre, trdi, da naj bi jo Epstein trikrat prisilil v spolne odnose z Andrewem, in sicer med letoma 1999 in 2001 v londonskem domu Epsteina, pri čemer je imel pomočnico oziroma zvodnico za mlada dekleta Ghislaine Maxwell.

Giuffrejeva je obtožbe prvič podala leta 2015, a jih je sodišče zaradi pomanjkanja dokazov zavrnilo.

Princ zavračal obtožbe

Tretji sin britanske kraljice Elizabete II. je do zdaj vztrajno zavračal obtožbe. V drugem programu BBC-jeve oddaje Newsnight je dejal: "To se ni zgodilo," in še "ne spomnim se, da bi kadar koli spoznal to mlado damo, nikoli."

Ob razkritju škandala pred dvema letoma pa je bil odziv iz Buckinghamske palače, da "njegova visokost obsoja kakršno koli izkoriščanje ljudi in namigovanje na to, da bi dopustil, sodeloval ali spodbujal kakršno koli takšno ravnanje, ki je nesprejemljivo."