Princ Andrew obtožbe ves čas zanika. Foto: Reuters
Princ Andrew obtožbe ves čas zanika. Foto: Reuters

Danes 38-letna Virginia Giuffre je princa Andrewa spolnega napada obtožila, ko je bila stara 17 let. Po ameriški zakonodaji je bila takrat mladoletna.

Princ Andrew je tožbo označil za brezpredmetno in kot njen nov poskus, da "zasluži denar".

Ob tem je dodal, da je v skladu s poravnavo med Virginio Giuffre in Epsteinom leta 2009 oproščen kakršne koli odgovornosti. Po njegovih besedah je 12 let star dogovor vseboval določila, da so med drugim člani "kraljeve družine" izvzeti iz vseh sodnih postopkov v povezavi s spolnimi napadi Epsteina.

"Lahko, da je bila Virginia Giuffre žrtev spolne zlorabe Jeffreyja Epsteina, in tega pošastnega početja ne more nič opravičiti. Toda ne da bi skušal zmanjšati škodo, ki jo je povzročilo domnevno Epsteinovo početje, princ Andrew ni nikoli spolno ali kako drugače zlorabil Virginie Giuffre," so zapisali odvetniki britanskega princa. "Nedvoumno zanika lažne obtožbe proti sebi."

Odvetnik Virginie Giuffre David Boies je v izjavi dejal, da poskus princa Andrewa za zavrnitev obtožbe kaže, da se ne zaveda resnosti obtožbe. Ob tem je dodal, da njegov poskus uporabe dogovora iz leta 2009, da bi se izognil zaporu, kaže, kako obupan je.

61-letnemu Andrewu je bila tožba uradno vročena septembra letos, do 29. oktobra pa je imel čas, da se nanjo pritoži.

Afera Jeffreyja Epsteina razkrila pedofilsko mrežo

Virginia Giufrre je bila ena prvih deklet, ki je javno spregovorilo o zlorabah oziroma o pedofilski mreži ameriškega milijonarja Jeffreyja Epsteina, ki je v zaporu leta 2019 storil samomor.

Med drugim je dejala, da je bil eden izmed Epsteinovih klientov tudi princ Andrew, ki jo je zlorabil leta 2001. V spolni odnos z njim naj bi jo prisilil Epstein.

Giuffre je obtožbe prvič podala leta 2015, a jih je sodišče zaradi pomanjkanja dokazov zavrnilo.