Justin in Britney sta bila sanjski par ob prelomu tisočletja. Foto: AP
Justin in Britney sta bila sanjski par ob prelomu tisočletja. Foto: AP

Kot je priznal danes 40-letni popzvezdnik in igralec, se je okoriščal s sistemom, pisan na kožo moškim, še posebej belopoltim moškim.

"Videl sem sporočila, omembe, komentarje in kritike, zato želim odgovoriti. Globoko mi je žal za trenutke v življenju, ko so moja dejanja prispevala k težavi, ko sem stegnil jezik ali nisem spregovoril, ko bi moral," je zapisal v dolgi objavi na Instagramu.

Sorodna novica Dokumentarec odpira kritičen pogled na naš odnos do "težavnih, norih zvezdnic"

"Razumem, da mi tisti trenutki in številni drugi niso v čast ter da sem se okoriščal s sistemom, ki odobrava mizoginijo in rasizem. Še posebej se želim opravičiti Britney Spears in Janet Jackson, ker ju imam rad in spoštujem ter se zavedam, da sem ju pustil na cedilu."

O "lahkih" ženskah

Timberlakova objava sledi premieri odmevnega dokumentarnega filma New York Timesa Framing Britney Spears, ki se med drugim delno poglablja tudi v Britneyjino zvezo z Justinom, pevko pa prikazuje kot žrtev mačističnega sistema, v katerem je bila kot najstniška senzacija neštetokrat izkoriščena, nato pa si neupravičeno pridobila pečat lahke ženske in pozneje – neuravnovešene.

Janet in Justin med zloglasnim nastopom na Super Bowlu, ko je razkril njeno dojko. Foto: AP
Janet in Justin med zloglasnim nastopom na Super Bowlu, ko je razkril njeno dojko. Foto: AP

In zakaj je Timberlake, ki je bil s pevko v zvezi med letoma 1999 in 2002, na udaru? Dokumentarec vključuje odlomek iz Justinovega intervjuja iz leta 2002, v katerem je hahljaje priznal, da je seksal s Spearsovo, pevkini oboževalci pa tudi niso pozabili Timberlakovega videospota Cry Me a River, v katerem nastopa igralka, na las podobna Britney, in iz katerega se je dalo sklepati, da ga je ona varala, zato se ji on maščuje.

Spearsova, ki se po živčnih zlomih na vrhuncu svoje slave že leta bori, da bi ji sodišče odobrilo nadzor nad lastnim premoženjem (skrbnik je njen oče), se je po premieri filma oglasila, da nikomur od vpletenih ničesar ne zameri.

Afera "bradavička"

Jacksonova se je po drugi strani znašla sredi škandala zaradi nastopa z Justinom na Super Bowlu leta 2004, med katerim se ji je zgodil zloglasni "garderobni zdrs", ko ji je on na koncu pesmi odtrgal zgornji del steznika, pri čemer je celotni Ameriki razgalila svojo dojko.

Dogodek, znan kot "afera bradavička" ("Nipplegate"), je Janet spremljal še leta, medtem ko Timberlake za svoje dejanje nikdar ni utrpel nobenih posledic.

Takrat sta se sicer oba pevca za dogodek opravičila, telo, pristojno za nadzor nad mediji, pa je televizijski hiši CBS, ki je tekmo prenašala, zaradi nedostojnosti izdalo kazen 550.000 dolarjev.

Prevzema odgovornost

"Industrija je pomanjkljiva. Uspeh omogoča moškim, predvsem belopoltim moškim. Tako je naravnana. Kot moški v privilegiranem položaju moram spregovoriti o tem," je še zapisal Timberlake.

"Zaradi svoje nevednosti tega nisem prepoznal, ko se je dogajalo meni, a nikdar več se ne želim okoristiti s ponižanjem drugih. Zavedam se, da je to opravičilo šele prvi korak in me ne odreši lastne preteklosti. Hočem prevzeti odgovornost za lastne napake kot tudi biti del sveta, ki navdihuje in podpira. Globoko me skrbi za blaginjo ljudi, ki jih imam rad ali sem jih imel rad. Sposoben sem biti boljši – in bom," je sklenil.

Njegov zapis je s komentarjem "Ljubim te" podprla tudi njegova žena, igralka Jessica Biel, s katero ima dva otroka, Justin pa se ji je moral nazadnje javno opravičevati lani, potem ko so na dan prišli posnetki, kako se je med snemanjem filma Palmer v New Orleansu vidno okajen malce preveč zbližal s svojo soigralko Alisho Wainwright.