Meghan in Harry sta nedavno opravila svoje prvo
Meghan in Harry sta nedavno opravila svoje prvo "nekraljevsko" delo: imela sta nagovor na srečanju družbe JP Morgan in zanj v žep pospravila okoli pol milijona dolarjev. Kritiki so ju napadli tudi zato, ker JP Morgan slovi po tem, da ogromno njegovih naložb sloni na fosilnih gorivih, Susseška pa se predstavljata kot velika okoljevarstvenika. Foto: Reuters

Prejšnji teden je Buckinghamska palača vendarle izdala podrobna navodila, kako bo potekala "ločitev" Harryja in Meghan od preostale kraljeve družine: od 31. marca naprej ne bosta več opravljala svojih dolžnosti, ne bosta aktivno uporabljala svojih kraljevih nazivov (jih bosta pa, vsaj uradno, obdržala), prav tako pa ne bosta smela uporabljati pred časom registrirane znamke Sussex Royal – zahtevek za zaščito znamke sta menda že dala razveljaviti. Po 12 mesecih bodo odločitev revidirali in se odločili, ali bo postala trajna, so pred dnevi sporočili iz Buckinghamske palače.

Le malo po tem sta se na odločitev kraljice Elizabete z obsežnim zapisom, v katerem podrobno razčlenjujeta vse vidike kraljičinih zahtev, odzvala Harry in Meghan. Iz zapisa, ki ga je, kot se je v pogovoru za Sun izrazil eden izmed britanskih poznavalcev dogajanja, fotograf Arthur Edwards, "očitno napisal neki ameriški odvetnik, ki nima pojma o Združenem kraljestvu", ves čas veje duh zamere, celo jeze do kraljice, ki po mnenju Susseških "nima monopola nad besedo kraljevo (royal) zunaj Združenega kraljestva", zaradi česar se je na Harryja in Meghan znova usul plaz kritik.

"Nespoštljiva in predrzna" zakonca Sussex

Med najostrejšimi so seveda zagrizeni monarhisti – že omenjeni Arthur Edwards je tako ocenil, da sta bila zakonca Sussex v svojem najnovejšem zapisu "nespoštljiva in predrzna". Med vrsticami sta se primerjala s Harryjevima sestričnama Eugenie in Beatrice (hčerkama osramočenega princa Andrewa), ki da sta v primerjavi z njima v privilegiranem položaju, saj jima je dovoljeno, da hodita v službo. Nobena od njiju ne dobiva denarja iz t. i. vladarjevega sklada, poleg tega pa denarja ne služita s trženjem imena kraljevo, ampak za svoje delo zgolj prejemata plačo, o očitkih Sussexovih pravi Edwards.

Poznavalec dogajanja, povezanega s kraljevo družino Richard Fitzwilliam, je za Insider dejal, da bi se morala Harry in Meghan vsaj za nekaj časa vzdržati zlobnih, zagrenjenih pripomb in pritoževanja, saj javnost o njiju dobiva vtis, da sta malenkostna, zamerljiva in zagrenjena: "Osredotočiti bi se morala na to, da dano situacijo kar najbolje izkoristita, da merita visoko, tako pri svojih dobrodelnih dejavnostih kot tudi glede zaslužka. Ne bi pa smela neprestano dajati pripomb v zvezi s kraljevo družino, ki jih bodo vsi - kar dobro vesta - razumeli kot besede dveh zagrenjencev. Kar je tudi res." Tudi Fitzwilliam je ovrgel trditve, da je položaj, v katerem sta se znašla Harry in Meghan, podoben položaju Eugenie in Beatrice.

Spomin na eksperiment Wessex je boleč

Če že, je bolj podoben položaju, s katerim sta se morala spoprijeti kraljičin najmlajši sin, princ Edward in njegova izbranka Sophie, o tem pravi še ena poznavalka kraljeve družine, Marlene Koenig. "Ko se je princ Edward poročil s Sophie, je imela ona svojo agencijo za odnose z javnostmi. Kraljica jima je dovolila, da svoje delo opravljata še naprej, sočasno pa sta opravljala tudi nekaj kraljevih nalog na leto. Sistem je deloval, dokler se ni leta 2001 vse sesulo," je spomnila zgodovinarka Koenigova – kot je znano, se je vojvodinja Wesseška ujela v past, ki ji jo je nastavil novinar tabloida News of the World, ki se je predstavljal kot bogat arabski šejk, in posnel kar nekaj njenih ne preveč korektnih izjav.

Te dni se Harry in Meghan vračata v London, saj razpored kraljevih obveznosti predvideva, da bosta pred uradno
Te dni se Harry in Meghan vračata v London, saj razpored kraljevih obveznosti predvideva, da bosta pred uradno "ločitvijo" opravila še nekaj uradnih obveznosti. Kje bo medtem Archie, ni jasno. Foto: Reuters

Za varovanje 20 milijonov funtov na leto?

Britance pa poleg tega jezi tudi to, da bodo očitno morali plačati celotno varovanje za družino Sussex. "Dogovorjeno je, da bosta vojvoda in vojvodinja Susseška potrebovala učinkovito varovanje za svojo zaščito in zaščito svojega sina," med drugim piše na spletni strani Sussexovih (ki jo bosta s 1. aprilom nehala uporabljati), saj je vojvoda "javna osebnost, ker je rojen v kraljevo družino", poleg tega pa je na podlagi ocen preteklih let jasno, da obstaja določena raven tveganja za njihovo varnost. A tisto, o čemer Sussexova ne želita govoriti, so trditve (pretežno tabloidnih in monarhiji nenaklonjenih) medijev, da naj bi varovanje družine Sussex britanske davkoplačevalce stalo okoli 20 milijonov funtov na leto.

Že prej omenjeni Arthur Edwards miri. Prepričan je namreč, da kraljica ne bi nikoli uvedla 12-mesečnega poskusnega obdobja, če ne bi želela po enem letu odločitve spremeniti. "To dokazuje, da je Harry njen daleč najljubši vnuk," pravi Edwards in nadaljuje, da se bosta Harry in Meghan skoraj zagotovo vrnila v "družinsko podjetje".

"Nenavadna" brezbrižnost kanadskih medijev

Kje bosta živela, ko ne bosta na Otoku, medtem še vedno ni jasno. V javnosti so se zadnje dni pojavljale (nepotrjene) informacije o nakupu vile v Kanadi. Britanske medije medtem malo živcira to, da njihovi kanadski kolegi nad zasebnim življenjem zvezdnikov, kot sta Harry in Meghan, ne bedijo tako natančno. Še več: kanadski mediji zasebnosti politikov, gospodarstvenikov, celo zvezdnikov sploh ne posvečajo prav dosti pozornosti, zgroženo ugotavljajo. Tudi zato, pišejo, so bralci na Otoku "prikrajšani" za ekskluzivne fotografije Harryja, Meghan in malega Archieja ter njihovega življenja na otoku Vancouver. Morda pa kaj imajo pri tem tudi grožnje s tožbami, če preveč posežejo v zasebnost para?