Princ Harry in Meghan Markle sta se leta 2020 odrekla kraljevim dolžnostim in se preselila v Kalifornijo. Foto: AP
Princ Harry in Meghan Markle sta se leta 2020 odrekla kraljevim dolžnostim in se preselila v Kalifornijo. Foto: AP

Incident naj bi se zgodil po tem, ko sta se vojvoda in vojvodinja Susseška udeležila podelitve nagrad organizacije Ms. Foundation for Women v New Yorku, na kateri so njej podelili nagrado za "vizijo".

Kot je sporočil Harryjev predstavnik za javnost, je "neusmiljeni pregon skrajno agresivnih paparacev", v katerega naj bi bilo vpletenih šest vozil, trajal dobri dve uri.

Pri tem naj bi se vozilo vojvode in vojvodinje večkrat le za las ognilo trku z drugimi vozniki na cesti, pešci in policisti, paparaci pa da so "vozili po pločnikih, prevozili več rdečih semaforjev in snemali med vožnjo". Par naj bi bil "pretresen", a nepoškodovan.

"Čeprav se za javno osebnost razume, da bo ta deležna določene stopnje zanimanja javnosti, pa se nikdar to ne bi smelo zgoditi na račun varnosti," je dodal.

"Razpečevanje teh fotografij, glede na način, kako so bile pridobljene, spodbuja skrajno vsiljivo prakso, ki je nevarna za vse vpletene."

Meghan in Harry. Foto: Reuters
Meghan in Harry. Foto: Reuters

Spomini na princeso Diano

Iz newyorške policije so potrdili, da so seznanjeni z dogodkom, je pa vir iz policije za CNN povedal, da je "roj paparacev" res sledil vozilu para, a ni bilo nobene avtomobilske nesreče. Prav tako niso aretirali nikogar.

Harryju in Meghan je v drugem vozilu sicer sledila posebna varovalna ekipa newyorške policije, ki se je skušala z nekaj manevri paparacev otresti, je še povedal vir.

"Bilo je več fotografov, ki so otežili prevoz vojvode in vojvodinje Suseških. Par je prispel na svoj cilj, poročil o morebitnih trčenjih, poškodbah ali aretacijah v povezavi s tem primerom pa ni," je povedal predstavnik newyorške policije.

Harry in Meghan sta kot enega od poglavitnih razlogov selitve iz Združenega kraljestva v ZDA navajala vsiljive medije, pri čemer mlajši sin kralja Karla III. še vedno ne more preboleti, da je njegova mama, princesa Diana, umrla, ko je s svojim voznikom v Parizu bežala pred paparaci.

Danes se je oglasil tudi newyorški župan Eric Adams. "Mislim, da nas ni veliko, ki ne bi vedeli, kako je umrla njegova mama," je povedal Adams novinarjem. "In bilo bi grozljivo izgubiti nedolžnega mimoidočega med takim pregonom ali da bi se kaj zgodilo njima."

"Težko pa verjamem, da bi tovrstni pregon trajal dve uri. Če je bilo deset minut, je teh deset minut v New Yorku že zelo nevarnih."