Harry je bil na kronanju poseden šele v tretjo vrsto. Foto: Reuters
Harry je bil na kronanju poseden šele v tretjo vrsto. Foto: Reuters

Meghan je sicer sobotno kronanje izpustila in ostala z otrokoma doma v Kaliforniji, medtem ko se je mlajši sin novega britanskega kralja na Otoku zadržal le nekaj več kot 24 ur, že uro po kronanju pa na redni liniji letalskega prevoznika British Airways poletel nazaj v Los Angeles.

Razprava še vedno poteka med britanskimi komentatorji, ki so pretežno nenaklonjeni "pobeglima" zakoncema, ali je bil Harryjev kratki obisk prekratek ali – predolg.

Nekako so si enotni, da vsaj ni zasenčil velikega dogodka, česar so se najbolj bali, tisti največji kritiki in ciniki s Piersom Morganom in Danom Wootonom na čelu pa menijo, da je edini razlog, da je Harry po vseh kritikah monarhije in svoje družine sploh prišel na kronanje, ta, da bi ostal relevanten v očeh ameriških medijev. Brez ohranjanja vsaj trhlih povezav s kraljevo družino, namreč da nima kaj dosti za unovčiti čez lužo.

Navsezadnje sta tako Harry kot Meghan vztrajala, da imata njuna otroka, štiriletni Archie in dveletna Lilibeth, kraljevske nazive – čeprav sta zadnja leta ob vsaki priložnosti kritizirala monarhijo kot arhaično, preživeto in rasistično.

Pri tem argumentu ni pomagalo dejstvo, da se je Dior na svojih družbenih omrežjih pobahal, da je oblekel princa Harryja za kronanje (kar pomeni, da je bila obleka sponzorirana).

Da se je 38-letni Harry za "britanski dogodek stoletja" odločil za francoskega oblikovalca visoke mode namesto za domačega, "pove veliko", menijo strokovnjaki. Tridelno črno obleko je posebej za to priložnost oblikoval umetniški direktor Diorja Kim Jones.

Velika večina ostalih gostov je nosila britanske znamke – valižanska princesa Catherine in njena hčerka princesa Charlotte sta bili v Alexandru McQueenu, igralka Emma Thompson v plašču Emilie Wickstead, pop zvezdnica Katie Perry pa v Viviene Westwood.

Meghan in Harry sta leta 2020 pretresla Združeno kraljestvo, ko sta sporočila, da se odrekata svojima kraljevskima položajema in se selita v ZDA. Foto: AP
Meghan in Harry sta leta 2020 pretresla Združeno kraljestvo, ko sta sporočila, da se odrekata svojima kraljevskima položajema in se selita v ZDA. Foto: AP

Francoska znamka kot znak uporništva?

"Večina gostov je dojela, da je to dan, da ob edinstveno domoljubni priložnosti podprejo britanske znamke. Ampak zdi se, da Harry ni dojel garderobnega kodeksa – to ali pa je bil v trmastem razpoloženju," je za Daily Mail povedala strokovnjakinja za kraljevo modo in stilistka zvezdnikov Miranda Holder.

Princ Harry ob prihodu na kronanje s svojo sestrično princeso Eugenie in njenim soprogom Jackom Brooksbankom. Foto: Reuters
Princ Harry ob prihodu na kronanje s svojo sestrično princeso Eugenie in njenim soprogom Jackom Brooksbankom. Foto: Reuters

"Princ se je prikazal v elegantni, brezhibni Diorjevi obleki, kar je bil morda znak uporništva. Harryju je protokol podpiranja domačih podjetij dobro znan, njegova odločitev, da za to zgodovinsko priložnost obleče francoskega oblikovalca, pa res pove veliko. Sporočilo je bilo očitno – tu sem, ampak to počnem po svoje. Odločno sporočilo, da se njegova na novo odkrita neodvisnost ne bo spremenila in da ne misli teči znotraj kraljevega krdela, ampak ob njem."

Tako Harry kot Meghan sta sicer v preteklosti že večkrat nosila različne Diorjeve kreacije, zaradi česar se je začelo šušljati, da bi lahko postala ambasadorja znamke. Ljubiteljica Diorja je bila sicer tudi Harryjeva pokojna mama princesa Diana, ki je v mesecih pred svojo smrtjo leta 1997 večkrat nosila kose tega oblikovalca, vključno na prireditvi Met Gala leta 1996.

"Za Harryjevo kratko udeležbo na kronanju se je vedno vedelo, da bo kontroverzna, vsaka sekunda, ko bo pod budnim očesom kamer, vsak gib, ki ga je naredil, neusmiljeno analiziran. In ker ni smel nositi vojaške uniforme, bo pod drobnogledom tudi njegova izbira obleke," je še povedala Holderjeva.

Eden od razlogov, da si kraljeva družina ne želi Harryja spustiti preblizu, je tudi ta, da se bojijo, da bo vse, kar je na pogovorih rečeno, obelodanil v naslednjem intervjuju z Oprah – ali knjigi spominov. Foto: AP
Eden od razlogov, da si kraljeva družina ne želi Harryja spustiti preblizu, je tudi ta, da se bojijo, da bo vse, kar je na pogovorih rečeno, obelodanil v naslednjem intervjuju z Oprah – ali knjigi spominov. Foto: AP

Mnogim komentatorjem, tudi kritikom, pa se še vseeno zdi tudi "žalostno", da je prišlo do tega, da je nekoč za kraljico najbolj priljubljeni član kraljeve družine padel tako daleč, izgubil praktično vso podporo britanske javnosti – pa tudi družino.

Njegov brat princ William, s katerim sta si bila vedno blizu, denimo s Harryjem sploh ne govori več, med kronanjem je bil poseden v tretjo vrsto, za orjaški klobuk s peresom princese Anne, ob bok soproga princese Eugenie Jacka Brooksbanka, ki je bil, vsaj po posnetkih sodeč, tudi edini, ki je poleg Eugenie Harryju namenil nekaj besed.

Meghan na pohod z nakitom za 180.000 evrov

In medtem ko so v Londonu kronanje zaznamovali z velikim koncertom v Windsorju v čast novemu kralju, se je Meghan Markle doma v Kaliforniji podala na pohod po okoliških pohodniških poteh – in če je bila njena pohodniška oprava povsem skromna, nakit ni bil.

Pri Daily Mailu so namreč izračunali, da je 41-letna nekdanja igralka med svojo rekreacijo nedaleč od 14 milijonov dolarjev vredne vile para v Montecitu nosila kar za 180.000 evrov nakita.

Vojvodinja Suseška je med drugim nosila Cartierjevo uro pokojne princese Diane v vrednosti 20.000 evrov in Dianino Cartierjevo zapestnico, za katero se ocenjuje, da bi se na dražbi prodala za okoli 143.000 evrov.

Se pa je Meghan poklonila tudi kralju Karlu III., saj je nosila 5600 evrov vredno diamantno zapestnico draguljarske hiše Bentley & Skinner, ki naj bi ji jo podaril tast.

Družbo sta ji na zapestju delali še zlata zapestnica Jennifer Meyer (4500 evrov) in Cartierjeva "Love" zapestnica (6000 evrov).

Okoli vratu je nosila 450 evrov vredno (in razprodano) verižico kolekcije May Brenner x Abigail Spencer, ki jo je oblikovala Meghanina najboljša prijateljica in nekdanja soigralka iz serije Suits Abigail Spencer.