John Galliano je zaradi protisemitskih opazk ostal brez službe pri Diorju. Foto: EPA
John Galliano je zaradi protisemitskih opazk ostal brez službe pri Diorju. Foto: EPA
John Galliano
John Galliano je moral pred sodnika. Foto: EPA

Francoski tožilci so Galliana obtožili rasističnih izjav, usmerjenih v tri posameznike, zaradi česar mu je grozilo do šest mesecev zaporne kazni in globa 22.500 evrov. Obtožbe so se nanašale na dva ločena dogodka, v baru La Perle v pariški judovski četrti. V vinjenem stanju je namreč oktobra 2010 in nato še februarja letos grdo zmerjal obiskovalce bara, pri čemer so bile njegove izjave očitno protisemitske. Eno izmed obiskovalk je Galliano na primer označil za "umazano Židinjo", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Priznani modni oblikovalec naj bi imel v času "incidenta" v pariški kavarni v krvi 1,1 miligrama alkohola na liter krvi, kar je več kot dvakrat toliko, kot je dovoljena vsebnost alkohola v krvi za vožnjo avtomobila v Franciji. Kmalu po februarskem incidentu, po katerem je Galliana pridržala policija, je po svetovnem spletu začel krožiti še posnetek, na katerem oblikovalec v pijanem stanju drugi skupini obiskovalcev La Perle zatrjuje, da ima rad Hitlerja, kar ga je stalo službe pri Diorju, odrekli pa so se mu tudi številni zvezdniki.

V nekem odseku v posnetku ženski glas vpraša Galliana: "Ste svetlolasi, z modrimi očmi?" Galliano - vidno okajen - pa nerazločno zabrusi nazaj: "Ne, a obožujem Hitlerja in ljudje, kot ste vi, bi bili danes mrtvi. Vaše matere, vaši predniki bi bili zaplinjeni in mrtvi."

Odnesel jo je z blažjo kaznijo
Zaradi teh incidentov je moral tudi na sodišče, v svojo obrambo pa je dejal, da ni protisemit, da se izrečenih besed ne spominja in da trpi za trojno odvisnostjo, in sicer od alkohola, uspaval in pomirjeval, vendar ga to ni rešilo pred kaznijo, ki pa je kljub vsemu veliko blažja od zagrožene, saj je tožilstvo v njegovem primeru zahtevalo le denarno kazen 10.000 evrov, zapora pa ne.